Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. června 2018 14:45
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Sonda nalezla na Marsu stopy organických látek. Mohou naznačovat existenci života

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na Marsu mohl v minulosti existovat život.

Kosmická sonda Curiosity, která zkoumá povrch Marsu, zaslala na Zem data, z nichž vyplývá, že na rudé planetě probíhají sezónní výkyvy hodnot metanu v atmosféře. To by mohlo značit přítomnost biologického zdroje.

Mimo to však nalezla i stopy po organických látkách.

Nález stavebních kamenů života na Marsu však ještě nemusí znamenat, že zde existoval nebo existuje život. Organické látky totiž mohly vzniknout geologickými procesy.

Podle zprávy uveřejněné v prestižním časopise Science objevilo vozítko Curiosity organické stopy obsahující uhlík v Galeově kráteru starém přibližně 3,5 miliardy let. V těchto místech mělo v dávné minulosti ležet jezero.

Jedná se tedy o významný milník v oblasti hledání minulého, či dokonce současného života na rudé planetě. Jde však jen o dílčí důkaz, který sám o sobě není dostačující.

Pro zajištění dalších potřebných důkazních materiálů by bylo třeba vypravit další misi s lepším robotem a v ideálním případě vzorky z planety dopravit přímo na Zem.

Není to však poprvé, co mise na Marsu nalezla organické molekuly. Ty zaznamenaly už kosmické sondy Viking 1 a Viking 2.

Vesmírné vozítko Curiosity pátralo necelých 7 kilometrů od místa původního nálezu. 

Domů
Sdílet
Diskuse