Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
9. července 2024 v 13:22
Čas čtení 0:52
Veronika Ábelová

Uznávaný dermatolog varuje před vzácnou nemocí, která může upozornit i na rakovinu

Uznávaný dermatolog varuje před vzácnou nemocí, která může upozornit i na rakovinu
Zdroj: TikTok/ @denverskindoc
ZDRAVÍ TIKTOK ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Certifikovaný dermatolog Scott Walter na svém TikToku upozornil na neobvyklý příznak, který by se neměl přehlížet. Může totiž znamenat vážné vnitřní onemocnění.

Doktor na svém TikToku zveřejnil video, ve kterém zmiňuje rychlý růst jemných bílých chloupků jako příznak získané lanuginózní hypertrichózy. Při tomto vážném onemocnění se chloupky vyskytují na neobvyklých místech, jako jsou uši, tváře nebo nos. Tato nemoc může být spojována i s rakovinou.

Doporučeno
Virální dívka Hawk Tuah dostala nabídku od Playboye. Followerům odpověděla i na to, jestli si založí OnlyFans Virální dívka Hawk Tuah dostala nabídku od Playboye. Followerům odpověděla i na to, jestli si založí OnlyFans 8. července 2024 v 7:00

„Lanugo je definováno jako nepigmentované, rozcuchané chloupky podobné těm, které se dětem tvoří po narození,“ vysvětlil ve videu Walter. „Ale u dospělých je tento růst chloupků paraneoplastický, což znamená, že jde o poruchu, při které tělo reaguje určitým způsobem na rakovinu,“ dodal doktor.

„Šílené je to, že tento příznak může předcházet diagnóze dva a půl roku předem, což může být první známka onemocnění,“ pokračoval Walter. „A teď znovu, je to velmi vzácné a nechci vás děsit, ale je to zajímavý způsob, jak nám naše kůže říká, že se něco uvnitř děje,“ upozornil své sledující na TikToku.

Doporučeno
Přinášíme ti top 6 nejlepších jídel na světě. Český zástupce v nejlepší stovce tě překvapí Přinášíme ti top 6 nejlepších jídel na světě. Český zástupce v nejlepší stovce tě překvapí 14. června 2024 v 8:10

Příznaky této vzácné a ojedinělé nemoci zahrnují i pálení jazyka, oteklé hrbolky na jazyku, změnu vnímání chuti, průjem nebo ztrátu hmotnosti. Podle Informačního centra pro genetická a vzácná onemocnění má tuto nemoc méně než tisíc Američanů a Američanek. Přestože je onemocnění vzácné, nikdy nepodceňuj žádné příznaky. Když si všimneš něčeho neobvyklého, vyhledej lékařskou péči. Můžeš tím předejít vážným komplikacím.

Domů
Sdílet
Diskuse