Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. června 2018 14:21
Čas čtení 1:02
Adam Novosad

Dokonalé lidské tělo by vypadalo bizarně. Evoluce nás v anatomicky ideální tvory neproměnila

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Lidské tělo není ani zdaleka dokonalé.

Evoluce je výjimečný fenomén, díky kterému se naše těla za poslední tisíce let přizpůsobovala životnímu prostředí. I když jsme pár částí našich těl ztratili a hromadu zase získali, ani zdaleka nejsme ve stádiu dokonalosti. Kdybychom dosáhli ideálního stavu, zřejmě bychom neměli problémy s páteří, která po letech nedokáže udržet naše tělo vzpřímené, nebo bychom se nemuseli spoléhat na brýle kvůli zhoršenému zraku.

Naše nedokonalosti podtrhuje i fakt, že postupem času se naše pánve výrazně zmenšily, a tak dnes mají ženy mnohem složitější roli při porodu, aby dítě dostaly na svět. Zatímco ženy prožívají obrovské bolesti, primáti mají pánev mnohem větší a pár minut po porodu už pokračují v běžných činnostech. Na druhou stranu, zřejmě bychom širší pánev nevyměnili za menší mozek a mozkovou kapacitu.


Oblast dokonalého lidského těla proto v rámci nového programu Can Science Make Me Perfect? na televizní stanici BBC4 prozkoumala profesorka anatomie Alice Roberts. Porovnala naše současná těla s těly zvířat a pár součástí si půjčila pro svůj model ideálního člověka. Poskládala ho tak, že vypadá mimořádně nezvykle, ale své rozhodnutí logicky zdůvodnila.

Dokonalému lidskému tělu přidala silnější srdce, efektivnější plíce, oči bez slepých úhlů, lépe fungující uši, užitečnější nohy či pokožku z plazů schopnou ochránit nás před škodlivým zářením. Model těla obsahuje kapsu na miminka inspirovanou klokany. Až budoucnost ukáže, zda technologie pokročí až do stádia, že si budou moci lidé vyměňovat jednotlivé části těla.

Domů
Sdílet
Diskuse