Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. června 2018 16:34
Čas čtení 7:11
Adam Smeták

Nejlepší filmy o pirátech, které vám zpříjemní večer, ale i napnou nervy k prasknutí

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Příběhy o pirátech mívají až romantickou podobu, realita je však mnohem drsnější.

V dnešní době už je to zřejmě jinak, ale v minulosti snily celé generace mladých dobrodruhů o pirátském dobrodružství na širém moři. Ostrov pokladů od Roberta Louise Stevensona byl naší biblí a zúčastnit se honby za truhlou plnou zlata chtěl každý. 

Pohádkové příběhy o pirátech byly sice silně odtržené od reality, ale jejich kouzlo nám stačilo k tomu, abychom iluzorní dobrodružné představě věřili. Naši fantazii tehdy podporovaly knihy a filmy o pirátech, kterých jsme se nemohli nabažit. 

Velkým nostalgickým návratem byli Piráti z Karibiku s Johnnym Deppem, kterým se podařilo na plátna dostat vše, co jsme na těchto příbězích milovali. Pojďte si s námi zavzpomínat na dětství v našem výběru nejlepších filmů o pirátech. 

Do něj jsme navíc krom klasických příběhů zařadili i současná dramata, jelikož pirátské řemeslo zatím svoji poslední kapitolu nenapsalo. 

10. Pirát Vallo (The Crimson Pirate, r. Robert Siodmak, 1952)

Zábavná a svižně ubíhající komedie s Burtem Lancasterem v hlavní roli je pirátským dobrodružstvím, u kterého nebudete pociťovat napětí, nýbrž oceňovat filmařskou vynalézavost.

Prožijete dobrodružství, které se odehrává někdy v 17. století v karibských vodách. Sice nedostanete žádnou velkolepou podívanou, kterou přinášejí moderní pirátské filmy, ale budete svědky všech atributů, které by měl takový film mít.

Kromě řady soubojů s mečem a útěku z vězení uvidíte i vzpouru. To všechno zaobalené ve veselém humorném kabátku, který funguje především díky sympatickému hereckému výkonu titulní postavy.

Nejlepší filmy o pirátech, které vám zpříjemní večer, ale i napnou nervy k prasknutí
Zdroj: Warner Bros.

Pirát Vallo (Burt Lancaster) je původně akrobatem v cirkusu. Jednoho dne se však s kolegou Nickem Cravatem rozhodnou stát korzáry a využít k tomu svých dovedností. 

Na plátně jsme tak kromě úsměvného příběhu o přepadení lodi, která neveze nic než zbraně, svědky obdivuhodných přemetů, kotoulů a skoků. 

9. Hook (r. Steven Spielberg, 1991)

Spielberg měl v době natáčení tohoto počinu za sebou již celou původní trilogii Indiana Jonese, Čelisti, E. T. Mimozemšťana a další kultovní počiny. 

Všichni tedy očekávali, že jeho zpracování slavného knižního příběhu Petera Pana dopadne na výbornou, ostatně jako téměř všechny projekty, na kterých předtím zanechal kreativní stopu. 

Nepovedlo se. Tedy, jak se to vezme. Asi jsme čekali něco lepšího, ale Hook se optikou dítěte může proměnit ve výbornou rodinnou zábavu.

Nejlepší filmy o pirátech, které vám zpříjemní večer, ale i napnou nervy k prasknutí
Zdroj: TriStar Pictures

Dustin HoffmanRobin Williams drží rozporuplný scénář nad vodou a společně budují vizuálně podmanivou a naivní pohádku, která těží z dobré předlohy a hudby Johna Williamse. 

Ústřední postavou je právník Petr Banning, který zanedbává své děti. Ty jednoho dne unese kapitán Hook do země Nezemě. Pro pana Banniga poté přilétá víla Zvoněnka, aby mu připomněla jeho minulost, na kterou již zapomněl.

Býval totiž Petrem Panem, hrdinou země Nezemě, který nikdy nechtěl dospět a spolu s přáteli si užíval krás pohádkové říše. Po tomto zjištění se rozhodne do pohádkové říše vrátit a své děti zachránit.

8. Ostrov pokladů (Treasure Island, r. Fraser Clarke Heston, 1990)

Slavný román Roberta Louise Stevensona, jenž představuje to nejlepší z pirátských příběhů, se dočkal celé řady adaptací. Ta z roku 1990 se jej však drží nejvěrněji a nejlépe. 

Kromě šestnáctiletého Christiana Balea v něm účinkují Charlton Heston jako pirát John Silver a zjizvení námořníci Oliver Reed a Christopher Lee.

S takovou předlouhou a tolika hereckými esy prostě špatný film vzniknout nemohl. Jde ovšem o televizní film, tudíž napočítáte nějaké ty mouchy dané nižším rozpočtem, ale i tak bych Ostrov pokladů označil za báječnou dobrodružnou podívanou. 

Nejlepší filmy o pirátech, které vám zpříjemní večer, ale i napnou nervy k prasknutí
Zdroj: Turner Network Television (TNT)

Z dnešního pohledu jde sice o naivní podívanou, která však obsahuje vše. Vzpouru na lodi, ostrovy nezakreslené na mapách, bájný poklad, piráty s papoušky na ramenou a samozřejmě neustálé popíjení rumu.

Příběh sledujeme z pohledu Jima Hawkinse (mutující Christian Bale), který je členem pirátské posádky pátrající po pokladu kapitána Flinta.

Doprovází jej příznačný hudební motiv a parádně namaskovaní pirátští kolegové, kteří mají rozřezané tváře a špinavé šaty přesně tak, jak to má být. 

7. Únos (Kapringen, r. Tobias Lindholm, 2012)

Přenesme se ale do současnosti. Přepadávání lodí a vykrádání jejich nákladu se neztratilo někde hluboko v minulosti. Jde o stále aktuální téma, které bují zejména ve vodách u Somálska

Momentálně se však pozornost pirátů nesoustředí na náklad, nýbrž na pasažéry. Výkupným si totiž mohou přijít na daleko příjemnější sumy.

Příběh o únosu posádky nákladní lodi somálskými piráty vypráví dánské drama Kapringen. Odehrává se celou dobu jen na dvou místech, ale jeho atmosféra vás udrží v napětí po celou stopáž. 

Nejlepší filmy o pirátech, které vám zpříjemní večer, ale i napnou nervy k prasknutí
Zdroj: Nordisk Film Biografdistribution

Nejde o žádnou romantikou pohádku o pirátech, nýbrž o tvrdou realitu, kterou filmaři pojali až nepříjemně realistickým způsobem.

Je to autentické, skvěle zahrané a stísněná atmosféra lodi obsazené po zuby ozbrojenými novodobými piráty vám bude svírat žaludek.

Celý děj je v podstatě jen o vyjednávání mezi piráty a dánskou stranou o výkupném. Všichni vědí, že v této strategické hře nejde o peníze, ale o životy a nic se nesmí podcenit. 

6. Against All Flags (r. George Sherman, 1952)

Vraťme se však k žánru naivních dobrodružství. Snímek v hlavních rolích s fešáckým Errolem Flynnem a půvabnou, avšak drsnou Maureen O'Hara, je příjemnou podívanou zejména pro svoji vizuální složku. 

Technicolor měl prostě něco do sebe a toto dobrodružství je toho důkazem. Jeho silnou stránkou je i netradiční příběh, který tentokrát není jen o honbě za pokladem a nekonečných šavlovačkách.

Nejlepší filmy o pirátech, které vám zpříjemní večer, ale i napnou nervy k prasknutí
Zdroj: Universal Pictures

Vyprávěn je z pohledu odvážného infiltrátora (Errol Flynn), který se nechá zmrskat devítiocasou kočkou, aby vypadal důvěryhodně a mohl se dostat mezi piráty. 

Těm se chystá zničit morálku a podvratnou činností je zbavit jejich nadvlády v moři. Na Madagaskaru, kde piráti sídlí, se však zamiluje do krásné, ale drsné pirátky Spitfire Stevens (Maureen O'Hara). 

Zamrzí příliš okaté studiové záběry a celková naivita filmu, která je ovšem vzhledem ke stáří a žánru snadno odpustitelná.

5. Pirát (The Buccaneer, r. Anthony Quinn, 1958)

Historický příběh, který si ovšem s reáliemi hraje dle potřeby, vypráví o novodobém pirátovi (Yul Brynner), který se má stát rozhodujícím prvkem v boji o americkou nezávislost u New Orleans

Je totiž pirátem, který operuje i na pevnině a pod jeho nadvládu spadá významné území. Jeho rozhodnutí, zda se přidat na stranu Britů či amerických povstalců, má zvrátit dosavadní průběh konfliktu. 

Na břehu řeky Mississippi sekunduje ostřílenému pirátu Andrew Jackson (Charlton Heston), budoucí prezident USA.

Nejlepší filmy o pirátech, které vám zpříjemní večer, ale i napnou nervy k prasknutí
Zdroj: Paramount Pictures

Ve dvouhodinové stopáži dostáváme přínosný historický příběh, který nenudí, porušuje řadu zažitých klišé a stojí především na hereckém výkonu Brynnera. 

Škoda jen, že ve filmu nenajdeme více bojových scén a opět je většina točena v interiéru, a tak je nadužíváno mlhy, která má zakrýt nedostatky na place.

4. Captain Blood (r. Michael Curtiz, 1935)

Errol Flynn opět na scéně, tentokrát však ve své o dvě dekády mladší verzi. Na tehdejší dobu velkolepý film se dočkal chvály nejen z diváckého obecenstva, ale i z řad kritiků.

Obdržel pět nominací na Oscara v kategoriích nejlepší film, režie, hudba, zvuk a scénář, ani jednu však neproměnil. 

Jeho kouzlo však věkem bohužel omšelo. Námořní bitvy dnes nevypadají tak velkolepě jako v minulosti, herecké výkony a výborný scénář však zůstávají stejně dobré jako předtím. 

Captain Blood je stavebním kamenem filmů o pirátech a patří mu uznání v mnoha ohledech. Jeho románová struktura je strhující a příběh o pomstě výborně vystavěný. 

Nejlepší filmy o pirátech, které vám zpříjemní večer, ale i napnou nervy k prasknutí
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Errol Flynn jako Doctor Blood je totiž neprávem odsouzen a prodán do otroctví. Zakoupí si ho krásná lady Arabella, kterou jeho šarm okouzlí. 

Doktor si získá přízeň dalších otroků a jednoho dne společně povstanou, unesou loď a začnou přepadat loďstvo anglického krále, který je nechal zotročit.  

Na stopu času tedy nehleďte a užijte si bohatou výpravnou strukturu filmu. 

3. Pán sedmi moří (The Sea Hawk, r. Michael Curtiz, 1940)

Třetí a poslední Errol Flynn ve vrcholné formě. Jack Sparrow černobílého věku zde hraje kapitána Geoffreyho. Tentokrát však nejde o povstalce, ale o chráněnce samotné královny.

Ta jeho pirátské řemeslo respektuje, jelikož přepadává výhradně lodě nepřátelského Španělska. Vzhledem k době vzniku je navíc zábavné sledovat paralel s druhou světovou válkou.

Španělsko je zde vykresleno jako rozpínající se mocnost a jeho král má projev podobný Hitlerovi. Za to královna Anglie jako by svými výstupy připomínala Winstona Churchilla

Nejlepší filmy o pirátech, které vám zpříjemní večer, ale i napnou nervy k prasknutí
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Když však tyto rušivé elementy přehlédneme, dostaneme propracovaný příběh o intrikách, únosu, nešťastné lásce a pirátském hrdinství.

Doplněn je na oku lahodícími šavlovačkami, vzpourou a přízemním humorem. Tato klasika jen tak nezestárne.

2. Kapitán Phillips (Captain Phillips, r. Paul Greengrass, 2013)

Paul Greengrass stvořil téměř bezchybný komorní akční film, který vykresluje útok somálských pirátů na nákladní loď ve vší palčivosti a s pořádnou dávkou napětí. 

Být uvězněný na lodi obsazené ozbrojenými muži je klaustrofobní zkušenost, kterou nám režisér podsouvá v nefalšovaně upřímné formě. 

Nejlepší filmy o pirátech, které vám zpříjemní večer, ale i napnou nervy k prasknutí
Zdroj: Sony Pictures / Hopper Stone

V roli kapitána Phillipse se představuje Tom Hanks, jemuž sekunduje šéf pirátů v podání Barkhada Abdiho. Herecké výkony všech zúčastněných vás vtáhnou do děje, který vám napne nervy k prasknutí. 

Nervozitu sice oslabuje vědomí, že Tom Hanks je díky své důležitost v relativní bezpečí, avšak každý omyl či špatné rozhodnutí může stát životy desítky členů posádky. 

1. Piráti z Karibiku (Pirates of the Caribbean, 2003–2017)

Moderní pirátská série od Disney si získala miliony fanoušků. A to nejen pro svůj hravý dobrodružný děj, ale i pro nezapomenutelný herecký výkon Johnnyho Deppa jako Jacka Sparrowa či vizuální zpodobnění antagonistů. 

Své do pranice přisypala i chytlavá hudba Klause Badelta, jejíž nápěvek si všichni pamatujeme. Ale to není vše, zábavný příběh, který šlape jako hodinky a výborně odsýpá, je doplněn až parodizujícím humorem a pro dětské, ale i dospělé diváky jde o splněný sen. 

Nejlepší filmy o pirátech, které vám zpříjemní večer, ale i napnou nervy k prasknutí
Zdroj: Walt Disney Pictures

I druhý díl výborně navazuje a drží kvalitu i zábavnost na podobné úrovni. Škoda jen, že s každým dalším pokračováním se Piráti začali propadat níže a níže. 

Příběh je příliš překombinovaný, slabý a vykrádá sám sebe. I tak se jedná o nejlepší pirátskou podívanou, kterou jsme zatím mohli vidět. 

Bonus
Rošťáci (The Goonies, r. Richard Donner, 1985)

Osmdesátkový rodinný film z produkce Stevena Spielberga je v našich končinách neprávem opomínanou kultovní záležitostí. 

Klukovský příběh o honbě za pokladem má vše, co bychom od rodinného filmu, na němž zanechal Spielberg svůj rukopis, mohli čekat. 

Vypráví o partě chlapců, kteří se dozví o pirátském pokladu kdesi pod zemí, k němuž se musí dostat podzemním labyrintem. 

Nejlepší filmy o pirátech, které vám zpříjemní večer, ale i napnou nervy k prasknutí
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Kluci chtějí nalezené zlato využít k záchraně svých domovů před zbouráním, a tak se vybaví podomácku vybavenými vynálezy a vyrazí za pokladem, čelíc pastem, které pod zemí nechali piráti. 

Nevinná a humorná podívaná sice trpí nedostatky danými stářím, ale i tak jde o jeden z nejpovedenějších dětských filmů. 

Animovaný bonus
Sindibád: Legenda sedmi moří (Sinbad: Legend of the Seven Seas, r. Tim Johnson, 2003)

Animovaná pirátská pohádka od Dreamworks má všechny žánrové klady i zápory. Pyšní se velmi prostým příběhem, jehož jediným cílem je moralizovat a dát dětem dobrý příklad. 

Na tom by nebylo nic špatného, ale je to něco, co odtušíte v prvních minutách. Zajímavý je i způsob dvojité animace, který je netradiční a dle mého vypadá dobře. 

Nejlepší filmy o pirátech, které vám zpříjemní večer, ale i napnou nervy k prasknutí
Zdroj: Dreamworks Pictures

Příběh sice trpí naprosto vágní jednoduchostí, na druhou stranu odsýpá a baví po celou dobu. Sindibád se spojuje princeznou Marinou proti zlé bohyni a jejím příšerám. 

Doprovází je pes Spike a ta hodinka stopáže vám unikne, jako by se nechumelilo. Příběh zachraňují akční scény, originální animované stvůry a vlastně všechny fantastické prvky. 

Domů
Sdílet
Diskuse