Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. června 2018 11:42
Čas čtení 0:00
Jakub Hvozdovič

Co se to vlastně událo v 2. sérii Westworldu, které otázky nám byly zodpovězeny a co víme o 3. sérii?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Přinášíme vám rekapitulaci a vysvětlení druhé série Westworldu, které okořeníme několika teoriemi a zveřejněnými informacemi o 3. sérii.

V článku se nacházejí spoilery k první a druhé sérii!

Druhá série zamotaného Westworldu je za námi. Recenzi jsme vám přinesli již před pár dny, a tak nastal čas pustit se do rekapitulace, vysvětlování a jak je to již zvykem, teoretizování.

Pokud byste si chtěli dodatečně oživit paměť, podobný článek jsme tu už měli i pro první desítku epizod. Ta druhá sice ubrala z těžkého a filozoficky vcelku náročného mysteriózna, ale tvůrci si opět zapeklitě pohráli s časovými linkami.

Zda to sérii pomohlo nebo ne v tomto článku hodnotit nebudeme. Pojďme si spíše vysvětlit, kde se naše postavy nacházejí, kdo přežil a co je pravděpodobně v budoucnu čeká.

Pro tuto rekapitulaci jsme si zvolili jednodušší metodu, a to, že všechny dějové linky popíšeme postupně. Seriál na obrazovkách HBO přeci jen běží již nějaký ten týden a epizodické vyprávění by bylo opravdu zdlouhavé a neefektivní.

Co se to vlastně událo v 2. sérii Westworldu, které otázky nám byly zodpovězeny a co víme o 3. sérii?
Zdroj: HBO

Ptáte se kolik těch dějových linek vlastně je? Pro úplnou přehlednost si pomůžeme vysvětlením, které nabízí například Collider, a tedy, že jsou tři (pokud nepočítáme flashbacky a flashforwardy).

První se odehrává bezprostředně po konci první série, když Dolores zavraždí Forda a rozpoutá v parku chaos. Druhá probíhá týden po zmíněných událostech a přímo na první navazuje.

Třetí, nazvěme ji přítomnost, se odehrává dva týdny po první, když se na ostrově nachází Karl Strand, Valley Beyond je zaplavené a Bernard si na všechno matně rozpomíná.

Vím, zní to sice komplikovaně, ale události jsou ve své podstatě přímočaré a jednoduché. Začněme tedy popořadě první časovou linkou odehrávající se po vraždě Forda z první série.

V ní Bernard utíká s Charlotte Hale, přičemž se jeho zdravotní stav po střelné ráně zhoršuje. Společně se dostanou do tajného podzemního laboratoře, kde Delos provozuje své tajné experimenty.

Charlotte se však dozvídá, že Delos nevyšle záchranný tým na přepravu, pokud nezajistí data uskladněná v hlavě Petera Abernathyho (otec Dolores). Vydají se ho tedy najít, avšak plány jim překazí Confederados, kteří zajmou Abernathyho a Bernarda, zatímco Charlotte utíká.

V té době se MiB dozvídá o nové hře zvané The Door. Ta má být konečně určena pro něj. Spolu s Lawrencem se tedy vydává zničit „největší chybu svého života“.

Mezitím se Maeve a Lee Sizemoore dají dohromady se starou partou, přičemž se při hledání Maeviny dcery omylem dostanou do Shogun Worldu. Ten však navzdory své unikátnosti a filozofické myšlence nehraje v této sérii příliš důležitou roli. Přesto zde zjišťujeme zásadní věc. Maeve dokáže ovládat roboty pomocí své mysli.

Dolores se také chystá na stejné místo jako William. O The Valley Beyond však mluví jako o zbrani, s jejíž pomocí zničí lidstvo. Zpočátku se zdá, že chce do své armády začlenit i jednotky Confederados, ale situace se zkomplikuje, když najde svého otce.

I přes prosby se Bernardovi nepodaří Abernatyho opravit, přičemž zjišťuje, co zapříčinilo jeho špatný stav – množství kódu, které nese ve své řídící jednotce.

Co se to vlastně událo v 2. sérii Westworldu, které otázky nám byly zodpovězeny a co víme o 3. sérii?
Zdroj: HBO

K táboru však dorazí jednotky Delosu a Abernathyho unášejí pod dohledem Charlotte Hale zpět na základnu. Bernard se také snaží utéct, ale mezitím je zneškodněn Clementine, která ho zanese až do jeskyně, kde se nachází programátorka Elsie.

Bernard se přiznává, že je robotem a že k jejímu únosu v první sérii ho navedl Ford. Po krátké nedůvěře se společně dostanou do další podzemní laboratoře. Pomalu zjišťujeme, že skutečným cílem korporace je vytvořit lidskou mysl a přenést ji do robotického těla.

Jak však vyplývá z flashbackových scén mezi Williamem a Jamesem Delosem, nebylo to příliš efektivní. Bernard si však vzpomíná, že na rozkaz Forda zde vytvořil červenou perlu – jakousi řídicí jednotku obsahující lidské vědomí a zabil místní osazenstvo. Později je velmi výrazně naznačeno, že perla obsahovala Fordovo vědomí.

V tomto čase se setkáváme i s dcerou Muže v černém, Emily, která utíká z indického světa The Raj. Po zajetí Ghost Nationem (spolu se Stubbsem) a následném útěku se konečně setkává se svým otcem, ale toto setkání netrvá dlouho. Emily po probuzení zjišťuje, že ji MiB opustil.

Mezitím se stanou ještě dvě podstatné věci. Dolores po postelových radovánkách přeprogramuje Teddyho na agresivnějšího a inteligentnějšího a Maeve se setkává se svou dcerou, avšak opět ne na dlouho.

Co se to vlastně událo v 2. sérii Westworldu, které otázky nám byly zodpovězeny a co víme o 3. sérii?
Zdroj: HBO

Pomalu se přesouváme do druhé časové roviny, v níž události víceméně logicky a zejména chronologicky pokračují.

Bernard se dostane spolu s Elsie na základnu, přičemž zjišťují, že něco není v pořádku s takzvaným Cradlem. Záhadný a mnohdy zmiňovaný Cradle je systém, ve kterém se nacházejí zálohy všech robotů Westworldu. Zároveň funguje jako jakási virtuální realita, kde se mohou testovat dějové linky.

Samotný Cradle však nefunguje tak, jak by měl, proto se do něj Bernard rozhodne vstoupit. Zde potkává Forda, respektive pozůstatky jeho kódu, které blokují přístup Elsie.

Ještě předtím než zmizí, Fordův kód se (prostřednictvím Cradle) přenese do Bernarda. Následně tedy může pokračovat v jeho ovládání stejně, jako když byl naživu.

Dolores mezitím vráží vlakem do základny a probíjí si cestu až ke svému otci. Když získá řídící jednotku s uploadnutými kódy, pokračuje v cestě do Valley Beyond. My následně sledujeme, jak je Cradle zničeno Angelou, respektive hloupým vojákem.

Maeve při útěku se svou dcerou natrefí v malém městě na Muže v černém, přičemž mu ale nestihne kvůli zásahu vojáků zasadit finální úder. Namísto toho je postřelena a pod dohledem Leeho Sizemora převezena na základnu. Zde z ní chtějí technici pod dozorem Charlotte vytvořit zbraň.

Lépe řečeno, chtějí extrahovat její zvláštní kód, který by jim umožnil ovládat všechny roboty. Později vidíme, že tento kód vloží do Clementine. K Maeve však promlouvá Ford, který upraví její kód natolik, aby ji vytrhl z „umělého spánku“.

Díky tomu zabije techniky v laboratoři a společně s celou partou utíká za svou dcerou do Valley Beyond (dcera je pod dohledem indiánů z Ghost Nation).

Bernard mezitím uniká s Elsie, ale stále ho pronásledují vidiny, v nichž se objevuje Ford. Resetuje si tedy svůj kód, čímž ho má odstranit a Elsie nechává v parku. Bojí se totiž, že by jí mohl pod psychologickým výplachem Forda ublížit stejně, jako technikům v tajné laboratoři.

William je zajat Ghost Nationem a zde se opět setkává se svou dcerou Emily. Myslí si, že Emily je pouze zvráceným robotem, kterého ovládá Ford a v této domněnce ji zastřelí.

Má totiž pocit, že nikdo kromě Forda neví o jeho soukromém profilu z parku. Zjišťujeme však, že Williamova manželka zanechala jeho profil pro dceru v knize krátce před svou sebevraždou.

Ptáte se, co ten profil vlastně je? Nuže, stručně a jednoduše. V tomto okamžiku už víme, že Delos sbírá informace o každém člověku, který vstoupí do Westworldu. Následně je mu vytvořen jakýsi psychologický profil zaznamenávající jeho chování a činy.

MiB si po krátké chvíli uvědomí, že Emily byla skutečně jeho dcerou a přiloží si k hlavě revolver. Čin však nedokončí a místo toho zkouší najít svůj profil umístěný v předloktí. Zde začíná sám pochybovat, zda není robotem, což ještě více komplikuje potitulková scéna. O té však později.

Co se to vlastně událo v 2. sérii Westworldu, které otázky nám byly zodpovězeny a co víme o 3. sérii?
Zdroj: HBO

Teddy na cestě do Valley Beyond a po přestřelce s Ghost Nation konečně konfrontuje Dolores s tím, že i přes jeho lásku ji nemůže následovat, přičemž se sám zastřelí. Dolores však netruchlí dlouho a pokračuje v cestě.

Potkává Muže v černém a Bernarda a od prvního jmenovaného tuší zradu. Nabije mu tedy zbraň špatným nábojem. Po malé přestřelce s vojáky Delosu Williamovi zbraň v rukou exploduje a Dolores s Bernardem ho nechávají za sebou na cestě do podzemí.

Zde víceméně zjišťujeme (tedy potvrzujeme dílčí informace), že Valley Beyond je místem, kde se nachází zařízení zvané The Forge. To je podobně jako Cradle jakási forma virtuální reality, avšak tato slouží ke sběru informací o lidech.

„Kód“ (život, činy, podstata – jednoduše vše) se následně zapisuje do knih a Dolores si dokonce několik z nich přečte, což ještě více prohloubí její nenávist k lidem a jejich jednoduchosti. Mimochodem, knihy obsahují kódy i několika známých postav.

Valley Beyond však na druhou stranu představuje pro roboty i jakousi metafyzickou napodobeninu nebe. Po vstupu přes otevřený portál kód opouští jejich těla (která následně padají do příkopu) a dostávají se do místa zvaného Sublime. Dolores o něm mluví, jako o další formě neexistující reality pro roboty.

Valley Beyond chce tedy spolu s Forge zničit (přičemž portál přesměruje někam, kam lidstvo nedosáhne), v tom jí ale chce zabránit Bernard. Zastřelí ji, ale Dolores už v tom momentě stihla zapnout mechanismus, který má dané území zaplavit.

Dále také vidíme jak roboti vedení Ghost Nation procházejí přes portál, ale na scénu přichází armáda Delosu a vede ji Clementine, která mě stejné schopnosti jako Maeve. Maeve umírá, několika robotům se podaří projít přes portál (včetně její dcery), jiní se pozabíjejí a portál se zavírá.

Posledním důležitým dějem této časové roviny je, když Bernard vidí, jak Charlotte chladnokrevně zavraždí odvážnou Elsie. To uvede do pohybu několik událostí, které přímo navazují na třetí časovou rovinu.

Po dokončení svého plánu Bernard na pláži mluví s Fordem, přičemž zjišťuje, že Fordův pozůstatek kódu skutečně dokázal odstranit a od toho momentu si jeho přítomnost pouze namlouval.

Co se to vlastně událo v 2. sérii Westworldu, které otázky nám byly zodpovězeny a co víme o 3. sérii?
Zdroj: HBO

Co se tedy událo v době po zastřelení Elsie a Bernardově probuzení na pláži? Zjišťujeme, že odebral Doloresinu řídící jednotku, přičemž ji vložil do její robotické napodobeniny, kterou vytvořil. Ta následně (jak můžeme vidět v mysteriózní scéně) zabila skutečnou Charlotte.

Bernard pravděpodobně tušil, že bude vyslýchán, proto si sám resetuje vzpomínky, a tak, jak si lehl na pláži při závěrečné scéně s Fordem, se na ní probouzí na začátku první epizody.

Zde si ho v přítomnosti bere na starost Karl Strand, který se snaží zjistit, co se v parku skutečně událo a zároveň to, kde se nachází Peter Abernathy. Společně nacházejí zaplavené Valley Beyond, kde Bernard kvůli matným vzpomínkám utrousí, že on může za smrt všech robotů.

Speciální tým (nyní už i společně s Charlotte – respektive Doloresiným vědomým v Charlottině robotickém těle) nachází podzemní místnost, kde Bernard na příkaz Forda zabil Theresu v první sérii. Zároveň objevují několik robotických Bernardových těl.

Tým Bernarda mučí (z nevysvětlitelného důvodu) a snaží se o získání informací o poloze řídící jednotky Petera Abernathyho. Bernard jim nakonec prozradí, že se nachází ve Forge, kam se společně vydají.

Zde ve velkém finále Dolores odhaluje svou podstatu v těle Charlotte, zastřelí tým a Bernarda společně s nimi. Bernarda však nechce odstavit. Právě naopak.

Na Sublime změní svůj názor, nezničí ho a Bernardovi chce dát možnost rozhodnout se podle vlastního přesvědčení. Možnost svobodné vůle a změny je zároveň velkou součástí této série i při nahlížení na člověka.

V závěru Dolores v těle Charlotte odchází z parku na pevninu, přičemž má v kabelce 5 řídících jednotek (červených perel). V tomto okamžiku také vidíme, že na zemi leží i Maeve a můžeme předpokládat, že jí pomohou její dva bývalí společníci Felix a Sylvester.

Zároveň vidíme, že přežil i William, ale dozvídáme se ještě jednu zajímavost. Stubbs byl po celou dobu robotem a ochrana ostatních robotů byla jeho hlavním úkolem (toto je potvrzeno i samotnými tvůrci).

Poslední důležitou scénou je, když vidíme, jak se Dolores v těle Charlotte vrací do Bernardova/Arnoldova skutečného domu, kde se nachází přístroj na tvorbu robotů. Tam vytvoří nejen svou schránku, ale i schránku Bernarda a vloží do ní jeho řídící jednotku.

To nahrává všem scénám, kde Dolores testuje Bernarda stejně, jako on testoval ji při jejím vytváření. Zároveň se dozvídáme, že samotná Dolores stála i za prvotní Bernardovou tvorbou (nebyl to pouze Ford), přičemž ho vytvářela na základě společných vzpomínek z momentů, které s ním prožila.

Touto scénou také zjišťujeme, že Dolores ví, že Bernard se eventuálně postaví vůči ní. Přesto mu však dává možnost výběru a šanci na život.

Co se to vlastně událo v 2. sérii Westworldu, které otázky nám byly zodpovězeny a co víme o 3. sérii?
Zdroj: HBO

Úplným závěrem se dostáváme k potitulkové scéně.Ta se odehrává někdy v budoucnosti, kdy je již Forge zničen. William do něj vstupuje (i když víme, že byl v přítomnosti zachráněn) se stále zkrvavenou rukou, což už naznačuje jakési scenáristické zvraty.

Zde ho testuje robotická napodobenina jeho dcery stejně, jako on testoval vlastníka parku, Jamese Delose. Od tvůrců se zároveň kromě toho, že se scéna odehrává v budoucnosti, dozvídáme, že se nacházíme v době, kdy jsou role lidí a robotů prohozené.

Představitelka Emily zároveň potvrdila, že William, které vidíme, není robot ani člověk, ale něco úplně jiného. Nolan také v rozhovoru s EW naznačil, že William v tomto simulačním testu prožívá klíčové momenty svého života v parku.

To vcelku příjemně doplňuje celé filosofování o tom, že i lidé v podstatě operují podle jakéhosi kódu, který je ve skutečnosti až směšné jednoduchý. Co by to však mohlo do budoucna znamenat, to opravdu nevíme. Jde o formu týrání Muže v černém poté, co se podařilo extrahovat jeho vědomí?

Podařilo se Dolores dokončit svůj úkol na pevnině, a tak dělá lidem totéž, co oni robotům? Na odpovědi si budeme muset počkat do třetí série.

Dodatečně ještě zmíníme, že jednoduchým nástrojem k odhalení scén odehrávajících se ve virtuální realitě, je změněný poměr stran. Jednoduše řečeno, tyto scény mají na vrchním a spodním okraji černý pás.

Co se to vlastně událo v 2. sérii Westworldu, které otázky nám byly zodpovězeny a co víme o 3. sérii?
Zdroj: HBO

To však samozřejmě není jediná otázka, která nás trápí.

Tak například. Komu patří zbylé tři červené perly? Jedna je Bernardova a můžeme předpokládat, že jedna patří jejímu otci. Co však ostatní?

Na to samozřejmě navazuje i otázka, kdo aktuálně přebývá v těle Charlotte Hale? Dolores je ve svém těle, stejně jako Bernard. Co však chladná Hale? První osoba, která nás ihned napadá je Teddy, avšak Dolores/Hale ho v závěrečné scéně ve Forge uploadla do Sublime, kde se v dalším záběru i sám nachází.

Druhým dechem se samozřejmě naskýtá otázka, co se stalo se všemi roboty, jejichž vědomí se dostalo do pomyslného nebe. Je nějaká možnost přenést kód z tohoto světa zpět do robotického těla v budoucnosti? Kam Dolores přesměrovala paprsky portálu?

Jak se všechny tyto události dotkly ostatních světů? Proč Ford řekl Williamovi, že nalezení „Dveří“ je hrou určenou pro něj, když lidské postavy portál fyzicky neviděly?

Otázek sice není tolik, kolik po první sérii, ale rozhodně jich není málo. Na odpovědi si však budeme muset nějaký ten čas počkat. Jisté však je, že jde do tuhého.

Co se to vlastně událo v 2. sérii Westworldu, které otázky nám byly zodpovězeny a co víme o 3. sérii?
Zdroj: HBO

Co se týče třetí série, tak o ní víme zatím jen to, že si na ni chvilku počkáme. Nolan v rozhovoru prozradil, že i přes čekání doufá, že diváci budou spokojeni s tím, jak se příběh bude vyvíjet. S ambiciózním vyprávěním si chtějí dopřát čas, aby vše dostatečně vyšperkovali. Nás tato informace nesmírně těší.

Ačkoliv nehodnotíme výsledný efekt, musíme konstatovat, že druhá série prostě měla očividné chyby a ukvapení ve scénáři. Doufáme, že se tyto neduhy v následující sérii razantně omezí.

Nebudeme dedukovat, jak dlouho si na ni budeme muset počkat, ale první dvě série dělilo 14 měsíců. To znamená, že třetí bychom se mohli dočkat na podzim / v zimu příštího roku, nebo dokonce až počátkem roku 2020. Doufáme totiž, že jarní, respektive letní slot pro HBO, zaplní finální série Game of Thrones.

Dále máme potvrzeno, že se většina série bude odehrávat ve vnějším světě, avšak to neznamená, že se do Westworldu nevrátíme. Víme, že tam s největší pravděpodobností přebývá Maeve, která může svými schopnostmi ještě více zamíchat kartami.

Zároveň víme o existenci dalších tří parků a my upřímně doufáme, že do nich nahlédneme (například prostřednictvím již zmíněné Maeve).

Třetí série má navíc zkoumat vztah Bernarda s Dolores. Dolores chce odplatu vůči lidem, zatímco Bernard jí v tom chce zabránit. Nevíme však, jaké prostředky využijí, proto nám nezbývá než čekat.

Poslední potvrzenou informací je, že se pravděpodobně už nesetkáme s postavami, které se nacházejí ve zmiňovaném Sublime. Abychom byli přesní, Nolan na otázku odpověděl, že sice plánují a vytvářejí velký příběh, ale můžeme konstatovat, že tyto postavy již pravděpodobně neuvidíme.

Co se to vlastně událo v 2. sérii Westworldu, které otázky nám byly zodpovězeny a co víme o 3. sérii?
Zdroj: HBO

Tímto ukončujeme náš článek o rekapitulaci, teoriích a informacích o třetí sérii Westworldu. Snad jsme alespoň některým z vás pomohli v orientaci v komplikovaných časových rovinách.

Pokud byste v článku samozřejmě našli jakoukoliv chybu, neváhejte se s ní podělit v komentářích. Totéž platí i o teoriích či otázkách. Můžete si být jisti, že my si druhou sérii zhlédneme ještě jednou a s informacemi z prvních trailerů či dalších rozhovorů s tvůrci, se vám po čase opět ozveme.

Domů
Sdílet
Diskuse