Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. července 2018 13:52
Čas čtení 0:00
Sona O.

Sex v kanceláři i drogy. Google nebyl v začátcích běžnou společností, ale prý ho řídily rozbouřené hormony

TECH
Uložit Uložené

I majitelé takového internetového gigantu jako Google zamlada věděli, jak se odvázat.

Pokud sis myslel, že Google byla vždy slušná a poctivá firma, vyvedeme tě z omylu. Ve svých začátcích zažívala opravdu bouřlivé časy. V roce 1998 byl Google ještě v plenkách a prošel si pořádným obdobím vzdoru.

Když obrovský vyhledávač pouze vznikal, bylo jeho zakladatelům Larrymu Pageovi a Sergeyi Brinovi 25, resp. 24 let. Mladí podnikatelé si svůj úspěch užívali opravdu plnými doušky a morálka ve firmě nabrala velmi osobitý směr. O tom, jak to na počátku Googlu vypadalo, se v nové knize rozpovídal i někdejší kuchař Charlie Ayers.

Sex v kanceláři i drogy. Google nebyl v začátcích běžnou společností, ale prý ho řídily rozbouřené hormony
Zdroj: Wikimedia (Ehud Kenan)

Vzpomíná na to, jak měli oba šéfové svůj vlastní harém sexy dívek. „Larry a Sergey měli s sebou vždy partu pěkných dívek. Něco jako malý harém obdivovatelek, říkal jsem jim L&S Harem.“ Podle Vanity Fair Charlie přiznal, že dnes jsou tyto dívky šéfky různých oddělení.

Hezké kolegyně však neseděly pouze po boku vlastníků firmy. Sex byl běžnou součástí několika oddělení. „Pro Google jsem začala pracovat, když měl čtyři zaměstnance. Všichni měli okolo 20, až na mě. Ve 35 jsem tam už byla jako babička. Vše řídily rozbouřené hormony,“ říká o prvních chvílích v Google Heather Cairns, která pracovala na pozici manažera lidských zdrojů.

Sex v kanceláři i drogy. Google nebyl v začátcích běžnou společností, ale prý ho řídily rozbouřené hormony
Zdroj: Google

„Larrymu jste mohli docela věřit. Vždy jsme se spíše báli o Sergeye, že začne randit s někým z firmy.“ Brin si nakonec i jednu aférku užil, a to s marketingovou manažerkou Amandou Rosenberg. Románek ho stál manželství se zakladatelkou společnosti 23andMe Anne Wojcicki.

Podle Cairns nebylo vůbec ničím nevídaným, pokud jste náhodou v kanceláři někoho překvapili přímo při činu. V raných letech byl Google opravdu místem, které žilo nejen sexem, ale i divokými party.

Sám šéfkuchař Charlie Ayers prozradil, že některé párty i hostoval. Nakonec mu firma zaplatila za vlastní prostor, kde mohl večírky organizovat. „Vytvořil jsem si ‚Charlieho doupě‘. V klubu hrávaly živé kapely, DJové, ve velkém se pilo a kouřili jsme trávu. Vzpomínám si, jak za mnou lidé chodili se slovy: ‚Halucinuju, co je sakra tohle?‘“

Google dělal ze začátku vše pro to, aby si nemusel až tak zakládat na reklamě. Pokud se zrovna neopíjeli na divoké párty, makali opravdu tvrdě a někdy přišli i s pořádně šílenými nápady.

„Pamatuji si, jak chtěl Brin promítat nápis Google na Měsíc,“ vzpomíná 59. zaměstnanec firmy Doug Edwards. Dokonce chtěl celý svůj rozpočet na reklamu věnovat na pomoc čečenským uprchlíkům.

Sex v kanceláři i drogy. Google nebyl v začátcích běžnou společností, ale prý ho řídily rozbouřené hormony
Zdroj: Google

Také měl v plánu nechat vyrobit kondomy s nápisem Google a rozdávat je dětem na středních školách.

Ve firmě vládla velká nechuť k tradiční morálce velké společnosti, která zahrnuje nošení obleků či osmihodinovou pracovní dobu.

Jedním z prvních sdělení na stránce (Google Doodle) bylo: „Všichni jsme na festivalu Burning Man.“ Jde o nechvalně známý americký hippie festival, kde vládnou kromě hudby a nevázané zábavy i drogy.

Nechuť k tradičnímu firemnímu životu byla tak silná, že šéfové dokonce nepřijali do firmy nikoho, kdo přišel na pohovor v obleku.

Majitelé společnosti Google se odmítli k článku Vanity Fair vyjádřit.

Domů
Sdílet
Diskuse