Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. srpna 2018 14:18
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Norsko bude závislé léčit dávkami heroinu

ZAJÍMAVOSTI NORSKO
Uložit Uložené

Vláda v Norsku přistupuje k závislým velmi benevolentně.

Mnoho lidí drogově závislé odsuzuje, ale měli bychom si uvědomit, že tito lidé potřebují skutečnou pomoc odborníků, která se často pohybuje i za hranicí toho, co tradičně považujeme za legální. Uvědomuje si to i Norsko, které má v plánu zaexperimentovat s heroinem. Drogově závislým má látka pomoci bojovat se samotnou závislostí, oznámila norská vláda.

Momentálně není jasné, jak bude celý program fungovat a zda půjde o čím dál menší dávky, odpovědné úřady totiž na všem teprve začínají pracovat, ale cíl je jasný – zvýšit kvalitu života závislým lidem, kterým současné antidrogové programy vůbec nepomáhají.

Norsko bude závislé léčit dávkami heroinu
Zdroj: DEA

Norsko je navíc na špičce evropského žebříčku, co se týká smrtelného předávkování se drogami – 80 úmrtí na 1 milion lidí. Je třeba dodat, že Norsko je jednou z mála světových zemí, kde jsou drogy dekriminalizovány (no stále ilegálně).

Základy programu se mají spustit už v roce 2020 a očekává se, že 400 závislým bude předepsán heroin určený pro lékařské potřeby. Není jasné, jak budou lidé vybráni či léčeni a ani to, kolik heroinu se jim vlastně předepíše; na další podrobnosti si budeme muset ještě počkat.

Domů
Sdílet
Diskuse