Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. srpna 2018 11:20
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

V Melbourne brzy vyroste nejvyšší australský mrakodrap. Na střeše točité budovy je botanická zahrada

KULTURA
Uložit Uložené

Vedle stavby bude stát její menší verze sloužící jako kancelářská budova.

Melbourne se brzy bude moci pochlubit nejvyšší stavbou v zemi. Zakroucený mrakodrap Green Spine s celkovou výškou 356,2 metru má na starosti nizozemská architektonická kancelář UNStudio společně s domácí Cox Architecture.

Nejnovější výšková budova s vertikálními zelenými prostorami a veřejnou futuristickou botanickou zahradou na střeše předčí současnou nejvyšší obytnou budovu pojmenovanou Q1 (Queensland Number One) o téměř 34 metrů.

Veřejné soutěže o výsledný návrh projektu se zúčastnilo několik společnosti. Developerovi Beulah International trvalo půl roku, než se rozhodl pro konečný návrh v hodnotě 2 miliard dolarů. Budova bude disponovat kromě zmiňované futuristické botanické zahrady na střeše také auditoriem, kinem, obchody či knihovnou.

Vedle mrakodrapu bude dokonce postaven jeho menší bratr s výškou 252,2 metru sloužící zejména jako kancelářská budova, ale stejně tak se zde bude nacházet i hotel, restaurace či bar.

Developer odkoupil pozemek o rozloze 6061 metrů čtverečních od města ještě loni. Nachází se ve čtvrti Southbank Boulevard v srdci Melbourne. Cílem investora bylo vytvořit moderní a integrovanou stavbu s širokým využitím zahrnujícím hotelové, rezidenční, obchodní, kulturní či veřejné prostory.

Domů
Sdílet
Diskuse