Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. srpna 2018 12:01
Čas čtení 0:00
Soňa M.

I jedna sklenka alkoholu denně zvyšuje zdravotní rizika, tvrdí nová studie

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložit Uložené

Nejnovější výzkum potvrdil, že alkohol v jakémkoli množství je škodlivý.

Nejnovější studie o pití alkoholu potvrdila, že při pití alkoholu neexistuje žádné bezpečné množství. Vědci tak vyvrátili mýtus, že je dobré každý den vypít jednu sklenku vína na zachování dobrého krevního tlaku či jeden panák tvrdého, který ti vypálí infekce a posílí imunitu.

Výzkumníci z Lancetu se zaměřili na pití alkoholu a jeho zdravotní následky ve 195 zemích světa od roku 1990 do roku 2016. Zjistili, že v případě lidí, kteří každý den vypijí jednu sklenici, existuje o půl procenta vyšší riziko onemocnění spojovaného s alkoholem, nebo zranění. 

I jedna sklenka alkoholu denně zvyšuje zdravotní rizika, tvrdí nová studie
Zdroj: Pixabay/Free-Photos

„Jeden nápoj denně představuje malé zvýšení rizika, ale toto číslo je třeba brát v kontextu obyvatelstva Spojeného království jako celku – číslo je tedy mnohem vyšší. Navíc většina lidí nepije jen jeden nápoj denně,“ řekla pro web britského vysílání BBC jedna z autorek studie, profesorka Sonia Saxena.

Ve skupině lidí, kteří zkonzumovali dva alkoholické drinky denně, se v průběhu jednoho roku vyvinulo onemocnění u dalších 63 lidí. To představuje nárůst o 7 %.

Doporučeno
Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže 11. února 2024 8:00

A konečně, ve skupině, která každý den vypila pět nápojů, došlo k nárůstu o 37 %, čili 338 lidí, u kterých se vyvinul zdravotní problém související s konzumací alkoholu.

„V předchozích studiích vědci za určitých podmínek objevili ochranné účinky alkoholu. My jsme však zjistili, že kombinovaná zdravotní rizika spojená s alkoholem se zvyšují s vypitím jakéhokoli množství alkoholu,“ řekl pro BBC hlavní autor studie, doktor Max Griswold.

Domů
Sdílet
Diskuse