Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. září 2018 v 15:05
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Dívka upozorňuje na pouliční obtěžování barevnými nápisy na místech v New Yorku, kde se odehrála

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Sophia chce, aby oplzlé pokřikování v ulicích skončilo.

Takzvaný catcalling neboli pouliční obtěžování si v životě prožilo kolem 80 procent žen. Jde o formu sexuálního obtěžování, kdy oplzlí jedinci pokřikují neslušné výzvy, pískají a ukazují sprostá gesta na své oběti v ulicích měst.

Jak dokazují svědectví žen a statistiky, nejde o nic ojedinělého, ale zároveň se jedná o problém, o kterém se sice ví, ale není mu přikládána váha a je společností do jisté míry tolerován.

Na psychiku dotčené osoby může ale catcalling mít vážný vliv, a tak se proti němu rozhodla veřejně postavit 22letá studentka Sophia Sandberg. Mladá Američanka už dva roky pomocí barevných kříd upozorňuje na tento problém v ulicích New Yorku

Od obětí pouličního obtěžování sbírá jejich zkušenosti včetně informace o místě, kde se to odehrálo. Poté na danou lokaci přijede a barevnou křídou na chodník napíše, co oplzlí jedinci pokřikovali, připojí hashtag #stopstreetharassment a odkaz na svůj Instagram.

Na tuto platformu své vzkazy fotí a přijímá zde zprávy od svých sledovatelů, kteří ji zpravují o tom, co se přihodilo jim.

Jejím cílem je upozornit na to, že catcalling je seriózní problém. Barevné křídy podle ní zaujmou chodce, kteří se zastaví a zamyslí.

Do aktivismu na podporu obětí pouličního obtěžování se Sophia nepustila jen tak. Sama se s tímto oplzlým chováním setkala už v době, kdy jí bylo 15 let.

Byla to pro ni nepříjemná zkušenost, která ovlivnila její sebevědomí, její vnímání veřejného prostoru a pocit bezpečí v ulicích města. Nyní doufá, že její aktivismus rozšíří povědomí o catcallingu a dodá svědkům a obětem takového chování odvahu zakročit.

Domů
Sdílet
Diskuse