Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. září 2018 20:35
Čas čtení 0:00
Richard Balog

Rekonstrukce více než stoleté horské chaty z Česka, ve které můžete prožít víkend jako z pohádky

KULTURA
Uložit Uložené

Řemeslný pivovar, restaurace a turistické ubytování v nejvýše položené krkonošské obci.

Zdařilé dílo v krásném prostředí. Hlavně pokud rekonstrukci porovnáme s tím, co převážně vzniká v okolí některých jiných lyžařských středisek. Kultivovaná rekonstrukce umožnila bez drastických zásahů do zevnějšku původního objektu jeho bezproblémové přizpůsobení novým požadavkům. Bez potřeby nové výrazné grafické identity.

Chata postavená v roce 1911 patřila svým vybavením k nejmodernějším horským ubytovnám v republice. Po letech chátrání ji opět můžeme vidět v plné kráse. Během rekonstrukce více než sto let staré chaty bylo objeveno a zrekonstruováno množství původních prvků, které zůstávaly ukryté oku návštěvníka.

Tippeltova bouda, nesoucí jméno starého krkonošského rodu, od počátku fungovala jako restaurace s ubytováním. Budova zažívala nejlepší období během prvorepublikové éry. V 70. a 80. letech, prošel objekt tehdy už známý jako hotel Družba necitlivými stavebními úpravami. Majitel se proto rozhodl pro rekonstrukci, která zachová maximum původních prvků. I když v interiéru bylo na jejich záchranu už často pozdě.

Minipivovar Trautenberk vznikl rekonstrukcí původní chaty Tippeltova bouda, později známé jako hotel Družba. Objekt se nachází v severovýchodní části obce Horní Malá Úpa. Stavba je situována v těsné blízkosti komunikace směřující ke státní hranici s Polskem. Objekt nabízí výhled na Pomezní Hřeben (německy Kolbenkamm, polsky Grzbiet lasocka) a údolí Malé Úpy. Ze strany hlavní komunikace je možné pozorovat sjezdové tratě přilehlého lyžařského střediska.

Při rekonstrukci byl objekt očištěn od četných přestaveb, které proběhly v druhé polovině minulého století. V exteriéru je tradiční dřevěný obklad s kamenným soklem doplněný v místě pozdější přístavby o fasádu z falcovaného plechu.

V podzemním podlaží vznikl minipivovar s maximální kapacitou 10 000 hektolitrů piva ročně. V interiéru restaurace v přízemí zůstala zachována původní repasovaná svítidla z prvorepublikové éry. Horní patra v praktickém standardu horské ubytovny nabízejí lůžka pro 130 hostů.

V interiéru je znovu možné obdivovat původní konstrukci a povrchy. Například pískovcové schody (původně ukryté pod vrstvami linolea) nebo železné nýtované sloupy, které jsou nově natřeny výraznou oranžovou barvou. Restauraci v přízemí osvětlují originální dřevěné lustry. V interiéru zůstaly zachovány pouze nosné konstrukce, nové jsou stropy, stěny i podlahy.

Více podobných článků najdete na Archinfo.sk.

Autoři: Mgr.A. Petr Kolář & Mgr.A. Aleš Lapka

Spolupráce: Ing. arch. Jana Zoubková & Ing. arch. Zuzana Kubová

Investor: Pivovar Trautenberk, a.s. 

Návrh & realizace: 2016 / 2017

V případě, že víš i o jiných architektonických nebo designérských studiích z našich končin, která stojí za pozornost širšího publika, tak neváhej a pošli nám tip na e-mailovou adresu uvedenou v profilu výše. Děkujeme za podporu a spolupráci!

Domů
Sdílet
Diskuse