Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. září 2018 12:15
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Jihoafrická republika zlegalizovala marihuanu. Každý dospělý ji může svobodně kouřit

ZAJÍMAVOSTI MARIHUANA
Uložit Uložené

Nejvyšší soud tam rozhodl jasně a umožnil užívání marihuany k rekreačním účelům.

Marihuanový turismus nabírá v posledních letech na obrátkách. Už se necestuje jen do Amsterdamu, aby si tam mohl člověk posedět v kavárničkách, protože země jako Uruguay nebo za necelý měsíc i Kanada, už marihuanu legalizovaly.

Nejnověji se do skupiny progresivních zemí přidala i Jihoafrická republika, kde sice místní vláda dlouho marihuanu odmítala, avšak rozhodnutí nejvyššího soudu v zemi situaci změnilo.

Vláda upozorňovala na potenciální rizika spojená s legalizací marihuany, která by mohla ohrozit zdraví občanů, jenže nejvyšší soud podobné výhrady nesdílel.

Jihoafrická republika zlegalizovala marihuanu. Každý dospělý ji může svobodně kouřit

Rozsudek proto stanovil, že užívání marihuany pro osobní potřebu bude v zemi povoleno a parlament dostal 24 měsíců na to, aby připravil potřebný zákon k  úpravu právního řádu.

Soud zároveň nijak nezlegalizoval obchodování s marihuanou, takže obyvatelé si budou moci vypěstovat vlastní rostliny a pak je v soukromí svých domovů i kouřit.

Kouření a držení marihuany na veřejnosti bude nadále zakázáno.

Rozsudek rozvířil vody v zemi, kde často za mřížemi končili mladí lidé za nevelké množství rostliny. Parlament přitom bude muset určit i množství, které bude legální, protože zákon by jinak mohl být zneužíván.

Země zároveň doufá v to, že rozsudek nadělá problémy místním gangům prodávajícím drogy.

Domů
Sdílet
Diskuse