Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Grunex
17. října 2018 14:42
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Podívali jsme se na revoluční Max-Q. Jak se hrají hry na výkonných noteboocích s extrémně tenkým tělem?

TECH
Uložit Uložené

Tenké tělo, vysoký výkon. Jde to vůbec? Revoluční technologie společnosti NVIDIA dokazuje, že ano.

Na trhu si své místo dobývají notebooky určené svým pokročilým výkonem k hraní her, které zároveň vypadají krásně. Nejedná se o těžká, neforemná monstra s mohutnou konstrukcí a malou výdrží na baterii, jak by se možná mohlo zdát, nýbrž o moderní stroje s poutavým designem využívající technologii NVIDIA Max-Q.

Jak už název napovídá, NVIDIA vyhnala parametry notebooku ve všech ohledech na Max. Výrobce grafických čipů vyslyšel volání hráčů a uvědomil si, že herní notebook (tedy mobilní zařízení na cesty) by měl kromě výkonu splňovat kritéria podtrhující onu mobilitu: váhu, rozměry, výdrž.

Tohoto trendu si povšiml i internetový obchod Alza.cz, který zavedl vlastní seznam notebooků s Max-Q.

Co vše se ukrývá za označením Max-Q?

Design Max-Q představuje inovativní přístup k výkonným herním notebookům. To se odráží jak na povrchu, tak uvnitř mašiny. Tenké tělo často využívá téměř bezrámečkového provedení displeje a váží okolo 2 kg.

Odlehčení neminulo ani napájecí adaptér, který je poloviční až třetinové velikosti a váhy oproti srovnatelně výkonným modelům.

Ruku v ruce s rozměry jdou také jednotlivé komponenty a jejich parametry. Notebook je osazen standardními vnitřnostmi jako je procesor, paměti a další, ale využívá zpravidla jen SSD disk. Stěžejním bodem je pak grafická karta, který nese přízvisko Max-Q. 

Smyslem je optimalizace rychlosti grafické karty do ideálního bodu z hlediska výkonu, spotřeby a potažmo hlučnosti přesně pro tu aplikaci či hru, která zrovna běží.

Nedílnou součást tvoří také dodatečné technologie Whisper Mode a Battery Boost. Stručně bychom je mohli představit jako další chytré nástroje pro optimalizaci za účelem maximální tichosti při zachování výkonu (snímků za sekundu ve hře) respektive za účelem maximalizace výdrže baterie v závislosti na aktuální činnosti.

Občas se setkáváme s různými zbytečnými vylepšeními, tohle ale není ten případ. Oba tyto režimy mají svůj smysl a hlavně skutečně fungují.

Jaká je aktuální nabídka a naše tipy?

Dovolíme si rozdělit svá doporučení do výkonnostních a pochopitelně i cenových úrovní.

Hrát prim na studentské koleji, na návštěvě nebo zkrátka kamkoli jej vezmete, bude Acer Predator Triton 700 s grafickou kartou GeForce GTX 1080 Max-Q.

Odpovídající výkonu je také cena, která se šplhá téměř k šestimístné částce. Svoje k této cenové kategorii vyšších desítek tisíc řekne také ASUS ROG Zephyrus nebo MSI GS65.

nabídce Alza.cz jsou i levnější modely s grafickými kartami GeForce GTX 1060 Max-Q, GeForce GTX 1050/Ti Max-Q. Zde se už objevují modely od různých výrobců. Za zmínku stojí například novinka Lenovo Legion Y530, která do obchodů ve verzi Max-Q zamíří v posledním kvartálu roku 2018.

Nezbývá, než nechat na vás čtenářích hodnocení a budoucnost této novinky, protože jste to právě vy, kdo rozhodne o úspěchu a pokračování vývoje. Za nás bychom označili pokrok tímto směrem za smysluplný logický krok, fandíme moderním technologiím a stylově vypadajícím zařízením.

Podívali jsme se na revoluční Max-Q. Jak se hrají hry na výkonných noteboocích s extrémně tenkým tělem?
Podívali jsme se na revoluční Max-Q. Jak se hrají hry na výkonných noteboocích s extrémně tenkým tělem?
Domů
Sdílet
Diskuse