Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. října 2018 18:15
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Konec týrání zvířat v českých cirkusech? Ministerstvo navrhlo úplný zákaz jejich vystavování a drezury

ZAJÍMAVOSTI ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Cirkusy v Česku možná již nebudou moci nadále drezírovat zvířata.

Je cirkus umění, uvolněný způsob zábavy, neškodná atrakce po nedělním obědě, nebo týrání zvířat pod září reflektorů? Ať už jsou názory na tento druh performance jakékoli, ministerstvo zemědělství dnes přišlo se zprávou, která se přiklání spíše k té druhé skupině.

Podali totiž návrh na úplný zákaz vystupování a drezury zvířat v cirkusech v České republice. Podle tiskové zprávy prošla novela meziresortním řízením. Nyní bude ministerstvo tento návrh připomínkovat a chystat konkrétní podobu možného uzákonění. 

Konec týrání zvířat v českých cirkusech? Ministerstvo navrhlo úplný zákaz jejich vystavování a drezury
Zdroj: David A. Walega/FilmMagic

„Ministerstvo zemědělství zákonem na ochranu zvířat už v minulosti zakázalo drezúru nově narozených primátů, ploutvonožců, kytovců, nosorožců, hrochů a žiraf,“  řekl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý

Ochrana se má po vzoru jiných zemí rozšířit. Vystupování zvířat zilegalizovala např. Itálie, Bolívie, Kypr, Nizozemsko nebo Řecko, od příštího roku vejde v platnost zákaz vystupování vybraných zvířat na Slovensku, o rok později také v Anglii. V některých zemích Evropy, v USA a Kanadě pak mají zákaz v cirkusech jen na úrovni vybraných měst. 

Doporučeno
Terapie štěněcí láskou. Navštívili jsme jógu, při které se můžeš pomazlit. Pomáhá lidem i psům Terapie štěněcí láskou. Navštívili jsme jógu, při které se můžeš pomazlit. Pomáhá lidem i psům 24. ledna 2024 8:00

Další země na úpravě zákona pracují. Zvířatům je podle nich v cirkusech ubližováno na psychice, čímž tedy dochází k jejich týrání. Majitelé cirkusů to s odvoláním na výborný zdravotní stav svých zvířat usilovně odmítají.

Domů
Sdílet
Diskuse