Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. listopadu 2018 13:11
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Který rok byl v dějinách úplně nejhorší? Vědci našli po detailní analýze odpověď

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

V šestém století došlo k nepříjemným událostem. Zjistilo se to díky ledu.

Každý z nás si už minimálně alespoň jednou pod nos zamumlal, že v určitý den prožíval snad nejhorší den svého života. Inu, někdy se nám daří, jindy se musíme „proplazit“ nepříjemnými hodinami, na které bychom nejraději zapomněli.

Podobně je to i s lidstvem. Má své lepší i horší roky. Určit kritická data je náročné, ale vědci se zavázali zjistit zajímavou věc. Který rok byl nejhorší v celé historie naší civilizace?

Vědci za něj označili rok 536. Málokdo z nás by dokázal říct, co se tehdy událo. Nicméně, ve skutečnosti šlo o divoké období. Výzkumníci to zjistili díky zkoumání starého ledu. Jde totiž v určitém směru o dobrý zdroj historických událostí. Posloužil jim k tomu exemplář z hranic Švýcarska a Itálie, uvádí portál Sciencealert.

Který rok byl v dějinách úplně nejhorší? Vědci našli po detailní analýze odpověď
Zdroj: unsplash.com

Právě tehdy došlo k vulkanické erupci (pravděpodobně na Islandu), což započalo řadu nepříjemností. Sopka způsobila, že obloha ztemněla. Sluneční paprsky se mnohem hůře dokázaly prodrat na zemský povrch, což ztěžovalo pěstování plodin.

Obloha se stala nepřítelem. Došlo k suchým obdobím nejen v Evropě, ale i v daleké Číně. Rostliny rostly mnohem pomaleji a výrazně se ochladilo. Ruku v ruce tak došlo k hladomorům i ekonomickým problémům.

Panovníci situaci řešili jen velmi těžko. Když toto chladné období přešlo, jako by naschvál se objevil mor, a to rovnou černá smrt. Chladné počasí v kombinaci s rozsáhlými onemocněními populace tehdejších mocností zřejmě pořádně zdecimovalo.

Domů
Sdílet
Diskuse