Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. listopadu 2018 20:36
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Berlín rozdá nočním klubům milion eur, aby nemusely brzo zavírat a nerušily obyvatele

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Německé hlavní město ví, jak vyjít lidem vstříc.

Není ničím neobvyklým, že magistráty velkých měst a jednotlivých městských částí bojují proti nočním klubům. Zejména v historických centrech dokáží kluby hlukem rušit obyvatele.

Situaci řeší i v Berlíně. Německé hlavní město proslulo svými divokými večírky a party všemožných stylů, a také místní politici si uvědomují, že omezit provoz klubů by bylo kontraproduktivní. Magistrát proto uvolnil 1 milion eur na to, aby mohly jednotlivé kluby učinit potřebné kroky ke zlepšení zvukové izolace.

Berlín rozdá nočním klubům milion eur, aby nemusely brzo zavírat a nerušily obyvatele
Zdroj: Pixabay

Občas si obyvatelé žijící u podniků stěžují na nesnesitelný hluk, což chce Berlín vyřešit pomocí finančních příspěvků. Od února příštího roku se budou moci kluby hlásit se svými žádostmi, posuzovat je bude specializovaná porota. Menší kluby mohou žádat o 50 tisíc eur, zatímco významné a důležité podniky mají nárok na 100 tisíc eur.

Aby se předešlo podvodům, pokud klub příspěvek získá a ukončí působení do dvou let, bude muset magistrátu peníze vrátit. Město zároveň očekává, že se kluby společně budou podílet zhruba na 10 až 20 procentech samotného fondu, a tak půjde o iniciativu obou stran.

Jak uvedl jeden z místních politiků, klubová scéna přinesla Berlínu tolik výhod, nové lidi, dobrodružství a zážitek, že přispět troškou peněz daňových poplatníků na vylepšení izolace je prý to nejmenší, co pro podniky lze udělat.

Domů
Sdílet
Diskuse