Oblíbená pochoutka mladé generace skrývá temné pozadí.
Významný a michelinskou hvězdou ověnčený irský kuchař JP McMahon vyzval své kolegy restauratéry v domácím Irsku, ale i ve Spojeném království a po celém světě, aby přestali nakupovat a využívat ve svých pokrmech avokáda.
Poptávka po pochoutce oblíbené zejména mezi mladými lidmi začala v posledních letech stoupat tak rapidně, že farmáři v zemích jako Mexiko či Chile nedokážou nápor zvládat.
Kuchař upozorňuje, že pěstování avokád způsobuje odlesňování, kvůli novým farmám se ničí celé lesy, pěstování podporuje vylučování skleníkových plynů a nakonec se do hry zapojily už i mexické drogové kartely.
Zprávy z Mexika uvádějí, že ve více oblastech, kde se avokáda pěstují ve velkém, převzali kontrolu nad farmami nezávislých pěstitelů právě narkobaroni. Extrémní poptávka po avokádo v Kalifornii, ale i v Evropě, způsobila zvyšování cen a kartely pochopily, že se z avokáda stala cenná plodina.
Doplatili na to zejména farmáři z mexického státu Michoacán, kde se avokádu výborně daří a při současných cenách je jejich pěstování pro narkobarona často výhodnější než pěstování marihuany.
Podle odhadů dokáží kartely jako Knights Templar v Mexiku na avokádech ročně vydělat klidně i 180 milionů dolarů, což momentálně způsobilo menší vzpouru proti pochoutce. Několik restaurací ve Spojeném království a Irsku v poslední době přestalo nakupovat a servírovat avokáda i přesto, že se připravují o zisk.
Majitelka kavárničky Katy Brill avokádový toast vyhodila z jídelního lístku, přičemž jeden stál 8,5 libry, a týdně jejich prodala více než 1 000. Uvědomuje si však svou odpovědnost, a tak avokádo nechce v podniku ani vidět.