Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. prosince 2018 14:29
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Sonda ukázala Slunce tak, jak jsme ho ještě nikdy předtím neviděli

TECH VESMÍR
Uložit Uložené

Pohled, který pouhým okem nikdy neuvidíš.

Provází nás od narození až po smrt. Máme ho rádi a zároveň ho nenávidíme. Slunce jako naše nejbližší hvězda je jednou ze základních podmínek života na Zemi. Jako běžní smrtelníci ho vždy vidíme jen periferně, protože je nemožné se na něj dívat přímo pouhým okem. Naštěstí tu máme moderní technologie a odborníky z NASA.

Jak jsme dříve informovali, vědci vyslali směrem do středu naší sluneční soustavy sondu Parker Solar Probe, která si momentálně drží úctyhodné prvenství. Jako první lidmi vytvořené zařízení se dostala k Slunci tak blízko, jako žádné jiné před ní. Její mise začíná přinášet první ovoce. Na Zemi dorazila data plná očekávaných novinek.

Laickou veřejnost vždy nejvíce zajímají nejrůznější fotografie a záběry. Jeden z nich nám nejnovější nabízí právě i Parker Solar Probe. Podařilo se jí vyfotit Slunce z velké blízkosti. Na co se to tedy díváš? Níže můžeš vidět korónu, plazmovou část sluneční atmosféry. Do očí ti udeří i zářivá tečka ve střední části záběru. Jde o Merkur. Ze všech planet sluneční soustavy se právě on nachází k Slunci nejblíže.

xx
xx Zdroj: NASA/Naval Research Laboratory/Parker Solar Probe

Vědci očekávají, že může dojít k objevu nových věcí, o kterých lidstvo dosud nevědělo. Přítomnost sondy takto blízko Slunci umožňuje objevit neznámé fenomény.

Domů
Sdílet
Diskuse