Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. prosince 2018 21:15
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Na arktických Špicberkách zloděj poprvé v historii vykradl banku. Neměl kam utéct, takže ho hned chytli

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Už samotný nápad zní hloupě.

Na souostroví Špicberky ve městě Longyearbyen bydlí přibližně 2000 obyvatel, teploty tam pravidelně klesají pod -20 stupňů Celsia a žije tam více ledních medvědů než lidí.

Souostroví leží jen 1000 kilometrů od severního pólu, patří Norsku a jediný vstupní a výstupní bod na celý ostrov je místní letiště. Pokud tedy nechceš plavat v ledovém oceánu a zemřít do několika minut.

Na arktických Špicbergoch zlodej vylúpil banku prvýkrát v histórii. Nemal kam utiecť, tak ho hneď chytili
Na arktických Špicbergoch zlodej vylúpil banku prvýkrát v histórii. Nemal kam utiecť, tak ho hneď chytili Zdroj: Google Maps

Všechny výše zmíněné okolnosti zohlednil bankovní lupič, který přepadl banku ve městě Longyearbyen. Nešlo by o nic neobvyklého, kdyby loupež nebyla pravděpodobně první v celé historii souostroví.

Na žádnou jinou si nepamatují místní obyvatelé, ale ani historické dokumenty, protože většina zlodějů si zřejmě dvakrát rozmyslí, jestli chce vyloupit banku ve městě, kde každý každého zná a nepozorovaně odtud vyklouznout je nemožné.

Na arktických Špicbergoch zlodej vylúpil banku prvýkrát v histórii. Nemal kam utiecť, tak ho hneď chytili
Na arktických Špicbergoch zlodej vylúpil banku prvýkrát v histórii. Nemal kam utiecť, tak ho hneď chytili Zdroj: Sprok/Wikimedia Commons

Přesto to jeden odvážlivec vyzkoušel. Banku přepadl, ukradl peníze, ale policisté ho už za pár minut zatýkali. Loupež se odehrála ráno kolem 10:40 a muž měl v ruce zbraň. Policisté už veřejnosti neřekli nic bližšího.

Nevíme, jakou zbraní banku přepadl, ale ani to, kolik peněz mu odevzdali. Zveřejněná nebyla ani identita zloděje, který už byl převezen do norského města Tromsø, kde bude čelit výslechu a obviněním. Mělo však jít o cizince, který na Špicberky přicestoval.

Domů
Sdílet
Diskuse