Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. března 2019 14:15
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Známý festival zakázal prodej plastových lahví. Areál býval zaplněný 1,3 miliony kusů plastového odpadu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Inspirují se tímto krokem i české a slovenské festivaly?

Pokud chceme na naší planetě žít jako lidé, musíme co nejrychleji reagovat například i na problematiku životního prostředí. O něm se v poslední době naštěstí stále více hovoří, díky čemuž se i Česko staví k tomuto tématu čelem. Tím máme na mysli například nedávno schválený vládní program týkající se předcházení vzniku odpadů na roky 2019 až 2025.

Věnovat se pozitivním krokům v rámci životního prostředí je prostě v dnešní době moderní, atraktivní a zároveň velmi prospěšné. Proto se do boje proti plastovému odpadu postavil i známý britský festival Glastonbury, kde se jeho organizátoři rozhodli zakázat prodej plastových lahví.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

For the first time, single-use plastic drinks bottles will not be available to purchase at this year’s Glastonbury Festival. They will also no longer be supplied or available in any of the Festival’s backstage, production, catering and dressing room areas.⁣ ⁣ Our partners Greenpeace estimate that, globally, up to 12.7 million tonnes of plastic end up in our oceans each year. Greenpeace advise that by far the best way to avoid plastic pollution is to reduce plastic usage. With more than one million plastic bottles sold at Glastonbury 2017, we feel that stopping their sale is the only way forward.⁣ ⁣ For those wishing to drink water - which we certainly do recommend! - we are, once again, encouraging all Festival-goers to use a reusable water bottle and refill it at any of the hundreds of free water taps around the Glastonbury site. We have a mains water supply from Bristol Water, with water of the same quality as your taps at home.⁣ ⁣ We are also tripling the number of WaterAid kiosks where you will be able to refill your bottle. Free drinking water will be available from all bars across the site. Meanwhile, canned soft drinks and canned Life Water will be available to purchase from all traders who previously sold soft drinks in plastic bottles.⁣ ⁣ Although those coming to Glastonbury 2019 will not be prevented from bringing plastic bottles on to the site, we strongly encourage everyone to join the effort by bringing as little single-use plastic as possible.⁣ ⁣ Says Emily Eavis: "It's paramount for our planet that we all reduce our plastic consumption, and I'm thrilled that, together, we'll be able to prevent over a million single-use plastic bottles from being used at this year's Festival. I really hope that everyone - from ticket-holder to headliner - will leave Worthy Farm this year knowing that even small, everyday changes can make a real difference. It’s now or never." ⁣ ⁣ #Glastonbury #Glastonbury2019

Príspevok, ktorý zdieľa Glastonbury Festival (@glastofest),

Daným krokem organizátoři reagují na minulé ročníky, kdy byl s plastovým odpadem v areálu festivalu velký problém. V roce 2017 po sobě návštěvníci zanechali 1,3 milionu plastových lahví. Přímo na místě festivalu se jich navíc prodalo více než milion kusů, čímž velkou část viny pochopitelně nesli i samotní organizátoři.

Jak to bude na Glastonbury od dalšího ročníku fungovat? Návštěvníci by si jednoduše s sebou měli přinést znovu použitelné nádoby, do kterých si z volně dostupných zdrojů budou moci následně čepovat vodu. Nikdo jim sice nebude zakazovat, aby do areálu přišli i s plastovou lahví, ale jejich prodeje se v areálu jednoduše nedočkají.

Domů
Sdílet
Diskuse