Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
2. března 2019 17:39
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Obrovská tarantule o velikosti talíře neměla problém zabít vačici. Vystrašila tím miliony lidí, kteří trpí arachnofobií

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Biologové pavouka jen fascinovaně pozorovali.

Skupina výzkumníků z University of Michigan strávila v uplynulých měsících nějakou dobu v hlubinách Amazonského pralesa. Tento prales ukrývá tisíce živočišných druhů, o kterých se výzkumníci chtěli dozvědět více. Zaměřili se zejména na to, kdo koho v přírodě konzumuje.

Chtěli zjistit, které menší druhy nejčastěji končí na pomyslném talíři velkých pavouků. A že takových pavouků žije v Amazonii hromada. Uvědomili si, že velcí pavouci konzumují mnohem více malých obratlovců než žáby, ještěrky či hadi, přičemž nejbizarnější moment zažili, když obrovskou tarantuli úplnou náhodou zachytili na lovu vačice.

Vačice není nejmenší živočich, a tak tarantule musela trochu zabojovat, protože než začal účinkovat paralyzující jed, obratlovec se snažit vymanit ze smrtelného sevření. Biologové jen mlčky pozorovali přírodní show a odhadovali, že tarantule mohla být velká jako běžný talíř. Doma bys ji určitě mít nechtěl.

I díky takovým výzkumům se lidstvo o životě zvířat dokáže dozvědět detailnější informace, přičemž jak konstatuje jeden z biologů, video s tarantuli sice vystrašilo miliony lidí, avšak takto svět kolem nás funguje a odjakživa fungoval, na lovu proto není nic neobvyklého.

Domů
Sdílet
Diskuse