Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. dubna 2019 17:52
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Tři studenti z Brna vyvinuli aplikaci, která má pomáhat lidem s depresemi nebo úzkostí

TECH BRNO
Uložit Uložené

Plán aktivit i tipy na různá cvičení. Nepanikař, říkají mladí vývojáři.

Rychlá psychologická pomoc. Skupina mladých studentů vytvořila první českou aplikaci, která pomáhá lidem s duševním onemocněním, kteří trpí depresemi nebo úzkostmi. Aplikace Nepanikař se skládá z pěti částí a vyvinuta byla třemi studenty brněnského VUT. 

Hlavní moduly aplikace tvoří deprese, úzkost/panika, sebepoškozování, myšlenky na sebevraždu a kontakty na odbornou pomoc, kterou si může v případě potřeby člověk zavolat. Některé moduly pak nabízí různá dechová cvičení, tipy, co dělat při úzkosti, i záchranný plán, který si může každý uživatel přizpůsobit podle sebe.

Studenti z Brna vyvinuli aplikaci, která má pomáhat lidem s depresemi nebo úzkostí
Studenti z Brna vyvinuli aplikaci, která má pomáhat lidem s depresemi nebo úzkostí Zdroj: Tony/Refresher

Aplikace je dostupná zatím jen pro Android, v brzké době slibují i podporu pro zařízení se systémem iOS. „Jeden rok v App Store,  stojí 99 amerických dolarů, tedy zhruba 2 300 Kč. Chtěli bychom v App Store zabezpečit aplikaci Nepanikař místo na první 3 roky,“ sdělili tvůrci.

Na další směřování projektu tímto směrem můžeš přispět i ty – studenti vybírají na serveru Darujme.cz 7 500 Kč. Cílové částky se jim podařilo dosáhnout a nyní jsou dokonce na téměř 13 tisících. Peníze by tak mohly být použity na další vylepšování a tím i pomoc lidem, kteří si o ni nemohou říci sami.

Domů
Sdílet
Diskuse