Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. dubna 2019 12:44
Čas čtení 0:00
Oskar Almássy

Leon se Jeanem Renem je netradiční a dnes už kultovní gangsterkou, díky které svět objevil Natalie Portman

Leon se Jeanem Renem je netradiční a dnes už kultovní gangsterkou, díky které svět objevil Natalie Portman
Zdroj: Magnet Releasing
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Nevíš, jaký film si pustit? Pak by ti mohly pomoci naše pravidelné tipy.

Máme tu opět sobotu, což znamená, že dorazilo další vydání naší rubriky Tipy na filmy. V ní ti už klasicky nabídneme trojici skvělých snímků, kterým bys určitě měl dát šanci.

Oskar A. – Leon (Léon: The Professional, 1994, režie: Luc Besson)

Některé filmy se stanou kultovními okamžitě, jiné až časem. Do té první skupiny můžeme zařadit například i netradiční gangsterku Leon od slavného Luca Bessona. Ta je o nájemném vrahovi (Jean Reno), kterému se jednoho dne připlete do života 12letá Mathilda (Natalie Portman).

Její rodina byla totiž vyvražděna zkorumpovaným policistou a dívka se tak rozhodla pro krutou pomstu. Snímek téměř ihned po premiéře právem získal významný status a je dodnes považován za jeden z nejlepších filmů výše zmíněného Bessona.

A to nejen díky skvěle napsaným a zahraným postavám, ale také výborné atmosféře, kterou dokonale dotváří i vysoká řemeslná kvalita, hudba Erica Serry či neobyčejný a velmi jemně vykreslený milostný příběh ústřední dvojice. Pokud budeš mít možnost, určitě sáhni po režisérské verzi. 9,5/10

Dušan Š. – Beyond the Black Rainbow (2010, režie: Panos Cosmatos)

Režisér Panos Cosmatos mi loni vyrazil dech svým atmosférickým hororem Mandy, takže jsem byl logicky zvědavý na jeho debut. A rozhodně jsem nebyl zklamán. Je však třeba říci, že pokud ti Mandy připadal jako bizarní, halucinogenní a pomalý horor, tak Beyond the Black Rainbow jde v tomto ještě dále.

Příběh nás zavede do tajného výzkumného centra, kde lékař provádí pokusy na mladé dívce. Cosmatos i tentokrát vypráví hlavně omračujícím vizuálem a atmosférou. Místy se film skutečně blíží spíše video-artu než „klasickému“ filmu. Pokud ale hledáš hypnotický, atmosférický, znepokojivý a nevšední film, rozhodně bys to mohl s Beyond the Black Rainbow risknout. Ale měj na paměti, že tento kousek není ani zdaleka pro každého. 8,5/10

Peter P. – The Plague Dogs (1982, režie: Martin Rosen)

Z výzkumné laboratoře utečou dva psi, na kterých se dělaly pokusy. Během své cesty za svobodou najdou obživu díky stádu ovcí. Nešťastnou náhodou se jim však podaří zabít i člověka a začne na ně nemilosrdný hon. Pokud jsi fanouškem dospělých animáků, nemusíš je hledat pouze v Japonsku.

Několik ztracených pokladů ukrývá i hollywoodská kinematografie. Martin Rosen naservíroval divákům neskutečně depresivní a emočně krutý zážitek. Při pokusech na zvířatech se nezavírají oči a jsou zobrazeny nesmírně sugestivně. Rovněž útoky hlavní dvojice nejsou takové, jak bys od animovaného filmu očekával. Nicméně tento počin není mimořádný pouze svou atmosférou, ale i dějovým konceptem.

Celý příběh je vlastně tradičním monster hororem. Akorát s obráceným úhlem pohledu. Zkus si představit (ať to zní jakkoliv podivně) Čelisti z pohledu žraloka. The Plague Dogs je strhujícím filmem se silnou výpovědní hodnotou (ochránci zvířat na prezentovaný materiál dlouho nezapomenou) a zajímavým provedením. Škoda, že se pohybuje tak hluboko pod diváckým radarem. 9,5/10

Domů
Sdílet
Diskuse