Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. dubna 2019 14:19
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Česká seniorka dala podvodníkovi půl milionu. Uvěřila, že jí volá její syn

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Osmaosmdesátiletou seniorku ošálil podvodník o nemalou částku.

„Jsem tvůj syn,“ uslyšela ve sluchátku minulý týden 88letá seniorka z Novojičínska. Podvodem následně přišla o 500 tisíc korun.

Neznámý podvodník si vytipoval seniorku, které zavolal, pozdravil ji slovem „ahoj“, a když se ho zeptala, zda jde o jejího syna (spolu s dodatkem jeho křestního jména), šejdíř jí lživě potvrdil, že je to on a že se dostal do vážných finančních potíží – pomoct by měla finanční částka od ní.

Důvěřivá seniorka si připravila požadované peníze. „Ty podle instrukcí předala zcela neznámému člověku,“ řekla policejní mluvčí Gabriela Pokorná. Důvěřivost seniorku stála půl milionu. Za tento podvod hrozí pachateli při jeho dopadení až osm let vězení.

Česká seniorka předala podvodníkovi půl milionu. Uvěřila, že jí volá její syn
Česká seniorka předala podvodníkovi půl milionu. Uvěřila, že jí volá její syn Zdroj: paregrinus44 / pixabay

Falešných telefonátů letos podle policie přibývá, jen moravskoslezští policisté řešili za letošek 20 případů, přičemž loni jich bylo 25 za celý rok. Je proto třeba, aby se důchodci měli na pozoru.

Peníze by v žádném případě neměli nikomu předávat, dokud si neověří, že skutečně nejde o cizího člověka. „Pokud je to možné, situaci ověřte u svých blízkých jiným telefonem, pakliže v domácnosti další telefon není, požádejte o pomoc souseda a podobně,“ dodává Pokorná. 

Domů
Sdílet
Diskuse