Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. dubna 2019 14:56
Čas čtení 0:00
Oskar Almássy

Pátý element je nezapomenutelnou sci-fi peckou, která tě dokonale pobaví i více než 20 let po premiéře

Pátý element je nezapomenutelnou sci-fi peckou, která tě dokonale pobaví i více než 20 let po premiéře
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Nevíš, na co by ses podíval? Pak by ti mohly pomoci naše pravidelné tipy.

Máme tu opět sobotu, což znamená, že dorazilo další vydání naší rubriky Tipy na filmy. V ní ti už klasicky nabídneme trojici skvělých projektů, kterým bys určitě měl dát šanci.

Oskar Almássy – Pátý element (The Fifth Element, 1997, režie: Luc Besson)

Před dvěma týdny jsem ti z filmografie Luca Bessona doporučoval kultovního Leona, no a dnes se k tomuto francouzskému tvůrci vrátím opět. Po výše zmíněné gangsterce nás totiž pod jeho taktovkou čekal i nezapomenutelný výlet do světa sci-fi. A tím není nic jiného než právě Pátý element.

A protože jeho příběh určitě znáš, tak pouze připomenu, že se v jeho centru nachází starý mnich Cornelius (Ian Holm), taxikář Korben Dallas (Bruce Willis), a mimozemšťanka Leeloo (Milla Jovovich), kteří se vydají na obrovské dobrodružství s cílem odvrátit katastrofu ohrožující planetu Zemi.

Pátý element je mou velkou srdeční záležitostí a považuji ho za jeden z nejlepších sci-fi filmů 90. let. Je vtipný, originální, akční, má nadhled a kromě skvělého designu (příšer, celkového prostředí) či hudby ho zdobí i parádní záporák Zorg v podání Garyho Oldmana. I proto mě tato pecka nikdy neomrzí. 9,5/10

Dušan Šutarík – I Am the Pretty Thing That Lives in the House (2016, režie: Oz Perkins)

Oz Perkins se v roce 2015 představil fantastickým hororem February (někde i pod názvem The Blackcoat's Daughter) a rok nato doručil další zajímavou žánrovku. Ovšem, jak pro koho. Perkins se podíval na vyždímaný subžánr o strašidelném domě zcela odlišnou optikou, a právě díky tomu dokázal i tentokrát bodovat.

Pokud však čekáš mainstreamový horor plný děsu, rozhodně budeš zklamán. Perkins svůj příběh vypráví pomalu, meditativně a atmosféra je místy až lyrická. Filmu to tak dává úplně jiný náboj, než jsme u hororů zvyklí. Pokud ses už přesytil hororů jako přes kopírák a hledáš něco jiného, pak směle do toho. Osobně se mi February líbilo víc, ale Perkins si ani tímto kouskem ostudu neudělal. 8/10

Dominik Vetrák – Hi Score Girl (Hai Sukoa Garu, 2018, režie: Yoshinobu Yamakawa)

Pokud máš rád videohry, připrav se na nostalgickou jízdu devadesátými lety. Arkádové obchody, hrací automaty, první a legendární domácí konzole, Street Fighter, Final Fight, krále Capcomu a mnoho klasik. No a na konci se dostáváme i do doby vydání PlayStationu 1. Hi Score Girl vypráví příběh chlapce jménem Haruo Yaguchi, jehož zajímají výhradně videohry. Svět se mu však obrátí naruby, když ho porazí dívka v jeho věku. S novou rivalkou objevuje další krásy hraní a jejich životy se začnou proplétat stále více.

Hi Score Girl dokáže místy nabídnout emotivní momenty a někdy i slušně pobavit. V první řadě ale vypráví autentický příběh o vyrůstání v 90. letech pro děti, kterým učarovaly videohry v jakékoliv formě. Najdeš si tu i trochu romantiky a depresivního zobrazení života dětí v Japonsku s předurčenou budoucností, která nepočítá s jejich vlastními koníčky a životními vášněmi.

Hi Score Girl si užijí všichni diváci, ale zamilovat si ho dokáží asi jen fanoušci světa videoher, které jsou základním pilířem celého příběhu a postav. Těch není mnoho, takže každá z nich má více než hodně prostoru na to, aby sis je stihl zamilovat. Manga sice skončila, ale anime bude pokračovat na volné noze již 2. sérií tento rok. Ta první je dostupná na Netflixu. 8/10

Domů
Sdílet
Diskuse