Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. června 2019 17:20
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

10 seriálů, které v roce 2019 kvalitou hravě překonají Game of Thrones

10 seriálů, které v roce 2019 kvalitou hravě překonají Game of Thrones
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

...a vlastně hravě překonají většinu oblíbených seriálů.

Předminulý týden jsme se podívali na desítku seriálů, které jsme ti doporučovali zhlédnout po skončení Game of Thrones. Šlo převážně o méně známé počiny, kterým se nedostává tolik mediální pozornosti, a které vždy rádi zviditelníme.

V jejich prospěch hovoří i fakt, že jsou dozajista lepší než poslední dvě série Game of Thrones a mnohé z nich se vysílají na pravidelné týdenní bázi. Divák tak nepřijde o onu atmosféru seriálového napětí a čekání na další epizodu.

Dnešní článek bude trochu jiný. Připravili jsme si pro tebe 10 skvělých seriálů současnosti, které se vrátí i v roce 2019, a které jsou podle nás kvalitativně výš než Game of Thrones. Nejde o žádný útok na oblíbený fantasy seriál, tak to tak ani neber. Spíše doporučujeme dnes již známé seriály a doufáme, že si k nim najde cestu více nových fanoušků. Na závěr už jen upozorňujeme, že jde o seznam, nikoli žebříček.

1. Better Call Saul

Prequelový spin-off k Breaking Bad se v našich očích řadí na stejnou kvalitativní laťku jako jeho starší bratr. Do konce zřejmě nezbývají více než dvě série a pokud to tvůrci opravdu vyšperkují, Saul může Heisenberga nakonec i překonat. Ve své podstatě jde o dramatické krimi s prvky komedie a pár akčními složkami.

Dočkáš se skvělých hereckých výkonů, úžasné práce s kamerou, konzistentně kvalitního scénáře a spousty překvapivých momentů. Seriál doporučujeme všem těm, kteří mají rádi pomalejší rozběh, vyšperkované dialogy a budování charakterů postav, jakož i všem fanouškům Breaking Bad.


2. BoJack Horseman

BoJacka jsme měli v těchto výběrech již vícekrát. Pravdou je, že se tak trochu opakujeme a některé seriály jsme již na Filmkultu v podobných článcích rozebírali. Dokud si však nenajdou zasloužené množství diváků, budeme v tom pokračovat i nadále. BoJack představil svět, ve kterém lidé a personifikované zvířata žijí bok po boku. Hlavní postavou je bývalá hollywoodská hvězda kůň BoJack. V současnosti o něj už nikdo nezakopne a on své problémy a deprese utápí v alkoholu.

BoJack není dobrý člověk a přesto, v jakém prostředí vyrůstal a co všechno mu život způsobil, i on se mohl stát někým lepším. Seriál zachycuje skutečné lidské problémy, nepříjemné životní události a pohrává si s motivy naděje, deprese, lásky, přátelství a smutku.

Prezentuje život tak, jak jej známe a vnímáme kolem nás. Po skončení řady epizod budeš civět na monitor a přemýšlet, co se právě stalo. Není to však jen o dramatických momentech. BoJack dokáže pobavit každého diváka, a to nejen svým černým, ale i originálním a situačním humorem. Doporučujeme všemi deseti.

 


3. Castlevania

Upíři, příšery, Dracula, čarodějové, zlomyslná církev, snadno ovlivnitelní lidé plní nenávisti a do toho jistý Trevor Belmont, poslední svého rodu. Zabiják upírů a nestvůr, ochránce lidstva odsouzený k zániku. Na nečekaném místě a s nečekanými pomocníky objeví novou motivaci do života. Postaví se Draculovi, nezapomene při tom hláškovat a odsekávat hlavy upírům.

Castlevania má za sebou na Netflixu dvě série, které dohromady oplývají 12 epizodami plnými humoru, hlášek, výtečně animované akce, krve, příšer a skvělých momentů. Jde o prvotřídní zábavu ve svěže působícím prostředí se sympatickými postavami, které si okamžitě zamiluješ. Nakonec, pokud po 2 epizodách seriálu nepřijdeš na chuť, můžeš to vzdát. Spíše ti však garantuji, že tou dobou už budeš na budoucí události seriálu namotán.

4. Rick & Morty

Sázka na jistotu a pravděpodobně nejoblíbenější animovaný seriál současnosti. Titul toho nejlepšího v redakci stále držíme pro BoJacka, ale tyto dva počiny si mezi sebou mohou konkurovat jen těžko. Rick & Morty je totiž nekonečnou studnou sci-fi nápadů se šíleným humorem, který tě dostane v každé epizodě.

Originální postavy a jejich dobrodružství napříč celým vesmírem, vtipné dialogy a nezapomenutelné hlášky. Tento rok se dočkáme nové série a my jsme zvědaví, jestli to více než dvouleté čekání (první epizoda dorazí až v listopadu) bude stát za to.


5. Mr. Robot

Role Elliota Andersona proslavila Ramiho Maleka. Ten od té doby ušel kus cesty, přičemž už získal i svého prvního Oscara (za Bohemian Rhapsody). Zanedlouho ho uvidíme v nové bondovce v pravděpodobně záporné roli. Zároveň však bude muset dokončit svou pouť hackera, který obrátil celý svět naruby.

Poslední série Mr. Robot dorazí už letos a bude mít údajně 12 epizod. Mr. Robot je plný očekávaných i neočekávaných zvratů, skvěle napsaných a zahraných postav, přičemž se sem tam i pobavíš. Excelentně napsaný příběh tě častokrát nechá v naprosté tmě a potěší tě i nesmírně napínavé scény. Někteří mohou nadávat na příliš očekávané zvraty, ale spíše jde o to, jak je tvůrci exekvovali.


6. Big Mouth

Jde o další animovanou pecku od Netflixu. V seriálu Big Mouth se seznámíš s dětmi v pubertě. Ty v současnosti ohrožuje svět internetu, nekonečného přísunu informací a také blížící se puberty či problémů v rodině. Big Mouth si zčásti dělá legraci ze zažitých stereotypů (obzvláště v amerických domácnostech), využívá nekorektní humor a nezastaví se před ničím.

Je pravda, že se při sledování náramně pobavíš (pokud ti tento styl humoru sedne), ale tvůrci se nebojí jít i do vážnějších témat, jako je například rozvod a jeho dopad na děti. Big Mouth dokáže chytit za srdce, ale v první řadě ti dokonale procvičí bránici. 


7. Black Mirror

Už za dva dny nás čeká třídílná série s pořadovým číslem 5. V ní se mimo jiné představí i Anthony Mackie či Miley Cyrus. Black Mirror bychom snad neměli nikomu vysvětlovat. Jde o sociálně-politickou kritiku a zčásti filozofické vyobrazení současné doby. Vykresluje blízkou budoucnost a nebezpečí, jakož i výhody dnešních a futuristických technologií. To vše v originálních prostředích a úžasných nápadech nejen co se týče jeho postav. Přítomny jsou i nečekané zvraty či skvěle napsané konce.

Všechno je to v závěru o poselství a úrovni originality, s jakou tvůrci dokázali světu ukázat jejich odkaz. O každý díl se stará jiný režisér a je to cítit. Doporučujeme sledovat ve dvojici a následně se o jednotlivých epizodách bavit. Možná budeš překvapen, jak odlišný názor a vnímání mnoha věcí v tvém životě má tvůj partner/kamarád.


8. True Detective

Geniální první série, docela dobrá druhá, no a vynikající třetí série. Někomu možná nesedl ten konec, my jsme s ním však nadmíru spokojeni. Nic Pizzolatto si vzal kritiku k srdci a napsal příběh soustředěný na několik postav, se kterými jsme prožívali celkem běžný, i když určitě smutný životní příběh. Právě postavy, skvělé režijní dovednosti a vynikající scénář se ale postaraly o to, že jsme žrali každou další epizodu a byli jsme zvědaví, jak to celé skončí.

První a třetí série pracuje s více časovými pásmy, které (velmi přehledně) skáčou nahoru dolů a přidávají do kriminálního případu další skutečnosti. Společně se skvělými detektivy odhalujeme stále nové a nové nesrovnalosti, které možná vyústí v docela prosté závěry.

Vždy je tu však přítomna silná myšlenka a důležitá je hlavně exekuce. Užiješ si spoustu napětí, sem tam i skvěle natočenou akci a geniální práci s postavami a dialogy. Jde o antologický seriál, takže série na sebe nenavazují. Klidně tedy můžeš tu druhou vypustit (i když vůbec není špatná, avšak oproti první a třetí výrazně slabší) a užít si špičkovou seriálovou práci.

9. Peaky Blinders

Po čtyřech sériích této vynikající gangsterky se sympatickými členy rodiny Shelbyových se už v redakci nemůžeme dočkat nových částí. Birmingham na počátku 20. století ti ukáže drsné prostředí staré Anglie, ve kterém není nouze o pěstní souboje, přestřelky či dramatické vývoje vztahů mezi postavami.

Kromě talentovaných herců, jakými jsou Cillian Murphy (postava Thomase Shelbyho) či Paul Anderson (Arthur Shelby) budeš mít tu čest vidět herecké kreace populárního Toma Hardyho (Alfie Solomons), Adriena Brodyho (Luca Changretta) nebo Sama Neilla (inspektor Campbell). Romské, židovské či italské gangy v seriálu Peaky Blinders mezi sebou vedou nelítostné války, kterým bys určitě měl dát šanci.

10. Chernobyl

Jaderná havárie v Černobylu z roku 1986 se do historie lidstva zapsala černými písmeny a tvůrci HBO nám ihned po méně úspěšném finále Game of Thrones přinášejí náplast v podobě fantastického seriálu Chernobyl. V něm budeš moci během pěti částí sledovat detailní průběh události, od snahy o utajení nejhorších následků, přes krvavé oběti této katastrofy, až po odklízení radioaktivního odpadu.

Dramatická minisérie Chernobyl zasáhla diváky po celém světě natolik, že se jí na známém portálu IMDb podařilo během několika týdnů vyšplhat na pozici nejlépe hodnoceného seriálu, čímž Chernobyl překonal například kultovní Breaking Bad.

Anketa:
Který z těchto seriálů máš nejraději?
BoJack Horseman
Chernobyl
Castlevania
Peaky Blinders
Better Call Saul
Big Mouth
True Detective
Black Mirror
Mr. Robot
Rick & Morty
BoJack Horseman
1 %
117 Hlasů
Chernobyl
53 %
6969 Hlasů
Castlevania
1 %
117 Hlasů
Peaky Blinders
22 %
2882 Hlasů
Better Call Saul
2 %
312 Hlasů
Big Mouth
1 %
86 Hlasů
True Detective
4 %
568 Hlasů
Black Mirror
5 %
666 Hlasů
Mr. Robot
3 %
434 Hlasů
Rick & Morty
8 %
1095 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse