Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. července 2019 9:47
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Na Novém Zélandu začal platit zákaz prodeje plastových tašek na jedno použití pod pokutou až 1,5 milionu korun

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zákaz odsouhlasený už loni na podzim vzešel v platnost 1. července.

V pondělí začal na Novém Zélandu platit úplný zákaz plastových tašek na jedno použití. Nově se na ostrovním státě nesmí ani prodávat, ani distribuovat.

Plastových tašek, které se dají znovu použít, se zákaz netýká, jelikož zatím neexistuje vhodné řešení, jak je zcela nahradit. Za porušení nového zákona by novozélandské společnosti zaplatily pokutu ve výši až 100 tisíc novozélandských dolarů (1,5 milionu korun). 

Nicméně, zákon schválený loni na podzim zas tak velkou změnu nepřinese. Na Novém Zélandu totiž většina společností již dříve přešla na používání kvalitnějších plastů, které jsou znovupoužitelné. Učinily tak po protestech novozélandské veřejnosti, která doručila v únoru minulého roku do parlamentu petici s 65 tisíci podpisy požadující zákaz plastových tašek na jedno použití.

Podle ministryně životního prostředí Eugenie Sage ale rozhodně není bitva dobojována. „Plastové tašky jsou jen špičkou ledovce. Až příliš dlouho jsme posílali náš odpad do ciziny. Čína a další země, které začaly odmítat dovážet náš odpad, byly tím budíčkem, který jsme potřebovali,“ uvedla. Z toho důvodu země investovala v přepočtu 880 milionů korun, aby se plasty recyklovaly a nevyvážely do skládek v zámoří. 

Nový Zéland se zákazem připojuje už k více než osmdesátce dalších zemí světa, ve kterých podobný zákon funguje. Kanada chce do roku 2021 zakázat snadno nahraditelné jednorázové plasty, jako jsou brčka nebo víčka, a Evropská unie v květnu rozhodla o zákazu  brček, tyčinek do uší a plastového nádobí. Nyní mají jednotlivé členské země dva roky na implementaci rozhodnutí do svého právní systému.

Domů
Sdílet
Diskuse