Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. července 2019 14:19
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Kvůli Game of Thrones navštívilo Severní Irsko za rok 350 000 turistů

Kvůli Game of Thrones navštívilo Severní Irsko za rok 350 000 turistů
Zdroj: HBO
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Severoirský filmový průmysl je podle HBO nejlepším na světě.

Teprve nedávno jsme se museli rozloučit s fenoménem Game of Thrones, který vyvrcholil 8. sérií. Je třeba přiznat, že kvalita seriálu se už nemohla se začátky vůbec rovnat, přesto jsme si s fantasy světem Westeros za dlouhá léta užili své.

Někdo tento hit od HBO sledoval od začátku a jiní do vlaku naskočili během jízdy. Divácká základna seriálu se od první série rozrostla až pětinásobně. Rozpočet na jednu část byl postupem času trojnásobně vyšší a dosáhl obdivuhodných 15 milionů dolarů.

Z úspěchu příběhu autora George R. R. Martina však netěžilo jen HBO, ale také Severní Irsko, kde se natočilo přibližně 75 % scén. Spolupráce mezi Severním Irskem a HBO byla natolik kvalitní, že společnost se místní filmový průmysl nebála označit za nejlepší na světě.

Doporučeno
Vladimír Furdík: Night King měl sedět na Železném trůnu, Daenerys byla od začátku tak trochu bláznivá (Rozhovor) Vladimír Furdík: Night King měl sedět na Železném trůnu, Daenerys byla od začátku tak trochu bláznivá (Rozhovor) 18. května 2019 19:35

Severní Irsko do vybudování filmových studií v Belfastu investovalo 14 milionů liber, ale Game of Thrones do jejich rozpočtu podle odhadů přineslo přes 250 milionů liber a zároveň vytvořilo 7 tisíc nových pracovních míst.

Filmový sektor Severního Irska je stále cennější. Jeho hodnota za rok je vyčíslena na přibližně 270 milionů liber a pouze za rok 2018 se v Severním Irsku natáčelo 9 dalších televizních seriálů a 6 celovečerních filmů.

Kvôli Game of Thrones navštívilo Severné Írsko za rok 350 000 turistov
Kvôli Game of Thrones navštívilo Severné Írsko za rok 350 000 turistov Zdroj: wikimedia.org / Colin Park / geograph.ie

Game of Thrones tuto zemi pozitivně ovlivňuje i nadále a předpokládá se, že v tomto trendu bude také nejbližší dobu určitě pokračovat. Za rok 2018 se kvůli seriálu do Severního Irska přijelo podívat 350 tisíc turistů, čímž do pokladny nalili dalších 50 milionů liber.

Nadšenci seriálu mohli navštívit 400 milionů let staré jeskyně Cushendun, kde Melisandre porodila démona, ale také se měli možnost projít po Železných ostrovech (vesnice Ballintoy, záliv Murlough) patřících rodu Greyjoy. Cestovním kancelářím se dosud podařilo vytvořit přes 25 různých výletů vycházejících ze seriálu, a proto je výběr skutečně pestrý.

Domů
Sdílet
Diskuse