Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. července 2019 11:27
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Lidé se vraždili už před 33 000 lety. Lebka, kterou našli v Rumunsku, má zranění po útoku kamenem či palicí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vědci se domnívají, že důvodem vraždy byl interpersonální konflikt.

Lebka, kterou našli vědci ještě v roce 1942 v Rumunsku, má tři zranění. Fraktury byly způsobeny tupým předmětem, palicí nebo kamenem, informuje Newsweek.

Ľudia sa vraždili už pred 33 000 rokmi. Lebka, ktorú našli v Rumunsku, má zranenia po útoku kameňom či palicou
Ľudia sa vraždili už pred 33 000 rokmi. Lebka, ktorú našli v Rumunsku, má zranenia po útoku kameňom či palicou Zdroj: journals.plos.org

Dospělý muž byl pravděpodobně člen skupiny lovců. Dvě menší zranění a jedno větší zranění na hlavě způsobily muži smrt. Místo zranění naznačuje, že fraktury byly způsobeny po přímé konfrontaci. To, že to byla vražda, naznačuje i fakt, že zranění nebyla léčena.

„Zjištění jsou důkazem toho, že lidé byli už tehdy schopni násilí a vraždy,“ řekla vědkyně Katerina Harvarti z německé univerzity Eberhard Karls Universität Tübingen. Zjištění naznačují, že vraždy byly součástí života tzv. mladého paleolitu (35 tisíc - 8 000 let př. n. l.). „Smrt může být důsledkem jednoho nebo více konfliktů, pachatelů mohlo být více. Interpersonální konflikt je tedy hypotéza, která je nejpravděpodobnější.“

Lidé se v tomto období stále živili lovem, chodili však už v tlupě. Ve výrobě nástrojů se používala nová technika, takzvaný měkký otloukač (např. kolík z tvrdého dřeva). Hlavní tvar předmětů byla v té době čepel, časem přibyly i pilky, škrabadla, dlátka, nože či oštěpy.

Domů
Sdílet
Diskuse