Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. července 2019 15:14
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Medaile strážce Adolfa Hitlera, který se diktátora jal chránit během převratu, se v aukci prodala za 1 milion korun

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Graf získal medaili na počest neúspěšného převratu.

V listopadu roku 1923 se nacisté v čele s Adolfem Hitlerem pokusili o státní převrat. Neskončil úspěchem, protože skupina více než dvou tisíc nacistů narazila v Mnichově na policejní blokádu, padly první výstřely a během několika minut zemřelo 16 příslušníků nacistické organizace SA, zatímco mezi policisty si střelba vyžádala 4 oběti. Hitler skončil po pokusu o převrat ve vězení, kde pak napsal své slavné dílo Mein Kampf, informovalo BBC.

V momentě, kdy na sebe nacisté a policisté začali střílet, patřil Ulrich Graf mezi nejaktivnější nacisty. Dokonce sloužil jako osobní bodyguard Adolfa Hitlera, což pozdějšímu diktátorovi možná zachránilo život.


Ačkoli byl Hitler v přestřelce zraněn, Graf schytal náboj do ramene, načež rychle skočil před svého šéfa Hitlera a o chvíli později ho zasáhlo dalších 5 výstřelů. Incident ale díky své robustní postavě zraněním nepodlehl. Historici se dodnes zamýšlejí, zda by Hitler bez svého strážce přežil. 

Ve Spojeném království se proto nikdo nedivil, že medaile Blutorden, kterou Graf získal od Hitlera na počest výročí neúspěšného státního převratu v roce 1923, zaujala na aukci řadu zájemců. Aukci zastřešovala společnost Hansons a odehrála se ve městě Etwall.

Medaile nakonec našla nového majitele v podobě nejmenovaného britského doktora, který už léta sbírá nacistické upomínkové předměty. Lékař za ni zaplatil více než 1 milion korun, což bylo devětkrát více, než se původně očekávalo.

Domů
Sdílet
Diskuse