Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. srpna 2019 12:09
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Vynálezce přeletěl na flyboardu Lamanšský průliv. 35kilometrovou trasu překonal za 20 minut

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

První pokus mu nevyšel, na druhý to zvládl.

Francouzský vynálezce Franky Zapata se před týdnem pokusil přeletět Lamanšský průliv na svém vyrobeném flyboardu. Jak píše The Guardian, jeho první pokus skončil neúspěchem, ale napodruhé se již dostal s jednou krátkou přestávkou do cíle.

Zhruba 35 kilometrů dlouhá trasa byla příliš dlouhá a 40letý Zapata musel přibližně v polovině zastavit na člunu, kde doplnil palivo. Právě zmíněný člun byl při úvodním pokusu z 25. července důvodem, proč mu jeho let nevyšel. Po zhruba 20 kilometrech do něj totiž při snaze o načerpání paliva narazil.

francuz la manche
francuz la manche Zdroj: AP/TASR/Michel Spingler

Při jeho prvním pokusu šlo o snahu připomenout si 110. výročí přeletu Lamanšského průlivu Louisem Blériotem. Zmíněný flyboard, na kterém přeletěl Lamanšský průliv, je Zapatem vyvinuté prkno, které je nad vodou nadnášeno tryskami.

Z obce Sangatte se Zapata po zhruba 20 minutách dostal na konec trasy. Tím byla oblast v blízkosti města s názvem Dover. Při jeho pokusech ho kromě nadšeného davu povzbuzovala i jeho manželka. „Upřímně řečeno, cítím únavu. Nejsem na dovolené, ale jsem nadšený. Děkuji svému týmu a své ženě,“ prohlásil po přistání 40letý vynálezce.

Domů
Sdílet
Diskuse