Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. srpna 2019 10:58
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Himálaj taje a vypouští toxické pesticidy, které se v přírodě nikdy nerozloží

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Klimatická změna je pro lidstvo obrovským nebezpečím.

Klimatická změna má nespočet negativních důsledků na životní prostředí. Spousty škodlivých chemikálií, které se uvolňují do ovzduší, skončí kvůli koloběhu vody v ledovcích, zejména v pohoří Himálaj, píše phys.org. A jelikož se teplota postupně zvyšuje, himálajské ledovce postupně tají a uvolňují toxické látky.

Jde především o pesticidy, které nyní stékají do krajiny pod horami. V himálajských ledovcích byly uvězněny minimálně 70 let. V potocích roztáté vody následně pesticidy tečou do jezer a v konečném důsledku do řek a moří, čímž ohrožují vodní život a následně i lidi, kteří mořské či říční živočichy konzumují. Nebezpečnými se tak mohou stát i obyčejné ryby či korýši.

Nejnebezpečnějšími pesticidy jsou přitom kyseliny kategorie PFAA a předpokládá se, že v Himalájích je těchto pesticidů zamrzlých více než kdekoliv jinde, neboť jihoasijské země patří mezi nejvíce znečištěné na světě. Tyto pesticidy se v přírodě vůbec nerozkládají a bez jakékoli změny projdou přes více organismů či ekosystémů.

Himaláje sa topia a vypúšťajú toxické pesticídy, ktoré sa v prírode nikdy nerozložia
Himaláje sa topia a vypúšťajú toxické pesticídy, ktoré sa v prírode nikdy nerozložia Zdroj: unsplash
Domů
Sdílet
Diskuse