Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. září 2019 10:55
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Nizozemští politici navrhují, aby mohli důchodci spáchat asistovanou sebevraždu

ZAJÍMAVOSTI NIZOZEMSKO
Uložit Uložené

Možnost opustit tento svět se má otevřít pro všechny, kteří se cítí být na konci života.

Nizozemsko patří k sedmičce zemí, kde je za určitých podmínek možné spáchat tzv. asistovanou sebevraždu. Současná legislativa však takové dobrovolné ukončení života povoluje pouze v případě „beznadějného a nesnesitelného trpění bez výhledu na zlepšení“.

Parlamentní strana D66 nyní přichází s návrhem, podle kterého by si svou poslední tabletku mohli vzít i všichni staří lidé, kteří si myslí, že jejich život je již na konci. Web DutchNews.nl dokonce cituje termín „unaveni ze života“  a poslankyni Piu Dijkstram, která říká: „Velmi staří lidé, kteří toho mají dost, by měli dostat možnost zemřít tehdy, kdy si sami vyberou.“ 

Iniciativa podle všeho není jen izolovaným plánem sociálních liberálů z vládní D66. Na podobných návrzích pracuje i ministr zdravotnictví Hugo de Jonge. Nizozemská Společnost pro dobrovolnou eutanazii bojuje za dostupnost tabletek smrti pro starší již od roku 2015. Soudce a jeden z nejhlasitějších podporovatelů eutanazie Huib Drion tvrdí, že by měly být dostupné zdarma a pro každého nad 70 let.

Holandskí politici navrhujú, aby dôchodci mohli spáchať asistovanú samovraždu
Holandskí politici navrhujú, aby dôchodci mohli spáchať asistovanú samovraždu Zdroj: Pixabay.com

Nizozemská vláda v červnu spustila program, který seniorům vysvětluje jejich možnosti. Namísto explicitního zmiňování eutanazie podle DutchNews směřuje spíše k návodům, jak o svých přáních mluvit s rodinou a lékaři při diagnostikování demence.

Doporučeno
Znásilněná 17letá Nizozemka ukončila svůj život eutanazií. Kvůli depresi to dál nezvládala Znásilněná 17letá Nizozemka ukončila svůj život eutanazií. Kvůli depresi to dál nezvládala 4. června 2019 17:24

Eutanazie (dobrovolné ukončení života v případě závažných zdravotních problémů) nebo asistovaná sebevražda je v současnosti legální i v Belgii, Kanadě, Kolumbii, Lucembursku Švýcarsku a v některých státech USA. 

Ve zmíněném Nizozemsku si takovýto dobrovolný odchod ze světa v roce 2018 zvolilo 6 126 lidí.

Domů
Sdílet
Diskuse