Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. září 2019 19:13
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Před dvěma miliardami let přišla katastrofa. Na Zemi téměř zanikl veškerý život

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vědci jsou přesvědčeni, že nepřežilo 80 až 99,5 % tehdejších organismů. Otrávily se kyslíkem.

Ve škole ses zřejmě učil o vyhynutí dinosaurů, ale přibližně před dvěma miliardami let měli velké problémy všichni pozemští živočichové.

CNN informuje o zkoumání síranu barnatého, minerálu z tohoto období, který odebrali v subarktické části Kanady, na Belcherových ostrovech v Hudsonově zálivu. Kámen údajně ve své struktuře uchoval chemický podpis tehdejší atmosféry Země.

Vědci tvrdí, že studie potvrzuje teorii, podle které bylo v minulosti na Zemi enormní množství kyslíku. Ten produkovaly tehdejší mikroorganismy během fotosyntézy, ale zároveň tímto plynem prakticky otrávily téměř všechen ostatní život.

Kyslík samozřejmě potřebují i lidé, ale ve vzduchu, který dýcháme, je ho v současnosti jen kolem 21 %. Při vysokých hodnotách a správném tlaku se jím zkrátka otrávíš, dostaneš svalové křeče a zemřeš. 

Existence takového velkého kyslíkového třesku se předpokládala, ale až dosud nebylo jasné, jakých rozměrů dosahovala. Tým kolem profesora Malcolma Hodgskisse podle CNN popisuje, že uváděné historické období nepřežilo 80 až 99,5 % tehdejších organismů. Příliš mnoho nesprávných buněk produkovalo příliš mnoho kyslíku. Vyhynutí dinosaurů před 65 miliony lety má být oproti tomu jen nepodstatnou odbočkou při vývoji naší planety.

Zároveň se to ale stalo ještě dávno před tím, než na Zemi vznikl život v současné podobě. Výzkum složení síranu barnatého má odborníkům pomoci pochopit i to, co by se s atmosférou mohlo stát, pokud globální oteplování prohřeje oceány natolik, že v nich zemřou organismy zodpovědné za většinu produkce kyslíku, který dýcháme dnes.

Domů
Sdílet
Diskuse