Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. října 2019 21:22
Čas čtení 0:00
Tímea Krauszová

Čína má novou zbraň: Rakety s doletem 15 tisíc kilometrů dosahují 25násobku rychlosti zvuku

NEWS
Uložit Uložené

Oslavný průvod byl plný válečných jednotek a nebezpečných zbraní.

Během velkolepých oslav 70. výročí vlády komunistické strany v Číně představili nové zbraně Dongfeng-41. Byly součástí slavnostního průvodu v Pekingu a podle informací portálu Business Insider je to ultrasonická nukleární zbraň s obrovským doletem.

Další nebezpečná zbraň je na světe

Představitelé Číny tvrdí, že má dolet až 15 000 kilometrů a ponese 10 nukleárních hlavic. Poletí prý až 25násobkem rychlosti zvuku. Touto rychlostí by raketa dorazila na americký kontinent přibližně za půl hodinu.

Technologii vyvinuli s cílem ohrozit americký obranný systém. Ten detekuje příchozí rakety, ale čínské rakety využívají princip falešných návnad, které dokáží zmást americký mechanismus. Každá z hlavic se může nasměrovat na samostatný cíl. Mohly by tak doletět až na území nepřítele. Během průvodu představili alespoň 16 takových raket.

Doporučeno
Čína na internetu zakázala používat písmeno N a desítky slov. Tamější sociální sítě jsou přísně kontrolované Čína na internetu zakázala používat písmeno N a desítky slov. Tamější sociální sítě jsou přísně kontrolované 2. března 2018 16:06

Podle státní tiskové agentury je to jejich nejvyvinutější a nejsilnější odrazující prostředek. Jeden z představitelů armády, dnes už v důchodu, pro Business Insider prozradil, že chtějí tímto způsobem Ameriku dostat pod kontrolu.

Pokud jde o průvod samotný, zúčastnilo se ho až 15 tisíc oddílů, 580 tanků, 160 bojových letadel a podle informací New York Times nařídily státní orgány i obyvatelům, aby opustili své domácnosti a přišli na pochod. Během dne bylo zakázáno pouštění draků a luceren.

Domů
Sdílet
Diskuse