Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. března 2018 16:06
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Čína na internetu zakázala používat písmeno N a desítky slov. Tamější sociální sítě jsou přísně kontrolované

ZAJÍMAVOSTI ČÍNA
Uložit Uložené

N a desítky slov se z internetu vypařily.

My si život bez písmene N ani neumíme pořádně představit, v Číně však mají jasno. Písmeno bylo v neděli 25. února zakázáno. Informace o všem však do světa vyplavaly jen před několika hodinami. I když všechno zní jako špatný vtip, Čína to myslí vážně. A pod státem se v tomto případě myslí čínský prezident Si Ťin-pching, jehož administrativa stojí za vším.

Oficiálního odůvodnění se nikdo nedočkal, ale světová média se shodují na častém výskytu písmene N ve větách zpochybňujících samotného prezidenta a generálního tajemníka Komunistické strany zároveň. Podle expertů však má jít o další krok k upevnění moci Ťin-pchinga, který se podle expertů takříkajíc mění na diktátora a dláždí si cestu pro celoživotní vládu. Prezident si své kroky odůvodňuje obrovskou podporou čínského lidu, dnes však víme, že s ním většina nesouhlasí.

Čína na internetu zakázala používat písmeno N a desítky slov. Tamější sociální sítě jsou přísně kontrolované
Zdroj: Foreign and Commonwealth Office - China State Visit

Teorii podporuje i seznam smazaných slov z největší čínské sociální sítě Weibo. Portál China Digital Times sestavil seznam všech cenzurovaných slov a jde o ta, která by mohla byť jen zpochybňovat autoritu či dlouhou vládu Ťin-pchinga nebo samotné komunistické vedení. Zakázaná byla slova a fráze jako imigrace (移民), nesmrtelnost (长生不老), kult osobnosti (个人崇拜), hanebný (不要脸), nesouhlas (不同意) nebo navěky (万岁). Podle některých informací trval zákaz písmene N jen přes jeden den.

Domů
Sdílet
Diskuse