Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. října 2019 14:56
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Indonésie bojuje se závislostí na mobilech. Každý měsíc hospitalizují desítky dětí

TECH
Uložit Uložené

Problémem jsou prý hlavně mobilní hry.

Závislost na hrách je vážnou diagnózou, kterou už přibližně rok uznává i Světová zdravotnická organizace. Speciální pozornost jí musí věnovat v Indonésii, informuje Vice.

Psychiatrická nemocnice Cisarua ve Východní Jávě podle magazínu hospitalizuje každý měsíc „tucty pacientů“ ve věku od 7 až 15 let. Od roku 2016 jich bylo celkem až 209.

Zajímavý je však fakt, že jsou to všechno děti, které se neumí odtrhnout od her na svých mobilech.

Doporučeno
Fortnite smazali, čímž šokovali celý svět. Následně přišla prakticky nová hra a strhla na sebe pozornost herní komunity (Recenze) Fortnite smazali, čímž šokovali celý svět. Následně přišla prakticky nová hra a strhla na sebe pozornost herní komunity (Recenze) 16. října 2019 15:06

Zdá se tak, že počítače a herní konzole už odcházejí do pozadí, přestože o hrách na mobilech se stále tak mnoho nepíše.

„Určitě vidíme nárůst. Toto je bod, kde do hry přichází monitorování dětí ze strany rodičů,“ říká Elly Marliyaniová, ředitelka nemocnice. Předpokládá také, že většina mládeže, která problém má, lékaře nevyhledá.

Rodiče prý mohou sledovat až 11 příznaků, že děti svou zábavu na mobilech nezvládají. Všímat si prý je třeba abstinenčních příznaků v případě, že dětem vezmou telefon, zvýšené podrážděnosti a lhaní o tom, jak dlouho hry ve skutečnosti hrají.

Indonézia bojuje so závislosťou na mobiloch. Každý mesiac hospitalizujú desiatky detí
Indonézia bojuje so závislosťou na mobiloch. Každý mesiac hospitalizujú desiatky detí Zdroj: Pixabay.com

Doktorka Lina Budiyantiová ze stejné nemocnice říká, že limitem pro koukání do obrazovky by měly být dvě hodiny denně. Kromě her totiž indonéské děti stráví mnoho času i na YouTube a v jiných aplikacích. Za závislost se už podle nemocničních tabulek považuje 6 hodin, přičemž léčba může trvat až tři měsíce.

Domů
Sdílet
Diskuse