Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. října 2019 18:47
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Češi a Slováci jsou k homosexuálům mnohem méně tolerantní než před 12 lety

NEWS
Uložit Uložené

Míra akceptování se zhoršila také v Rusku a na Ukrajině. Zbytek Evropy se posouvá úplně opačným směrem.

Možná tušíš, že Češi a Slováci nepatří k těm nejliberálnějším zemím, alespoň co se týká sexuálních menšin.

Nejnovější průzkum, který zveřejnilo Rádio Svobodná Evropa, je však o to smutnější, že porovnává, jak se vnímání této problematiky v zemích EU změnilo mezi roky 2007 a 2019. V obou našich zemích jsme se stali mnohem méně tolerantními.

Slováci a Češi sú k homosexuálom menej tolerantní, než boli pred 12 rokmi
Slováci a Češi sú k homosexuálom menej tolerantní, než boli pred 12 rokmi Zdroj: www.rferl.org

Procento lidí, kteří tvrdili, že „homosexualita by měla být akceptována“ v České republice kleslo z 83 % na 59 %, na Slovensku zase ze 66 % na 44 %.

Situace Polsku, Itálii, Německu, Velké Británii, Francii, Španělsku a Švédsku je přitom zcela opačná, nemluvě o tom, že podíl lidí, kterým LGBTI lidé nevadí, byl mnohem vyšší tehdy a je i dnes. V poslední jmenované severské zemi by ti záporně odpovědělo pouze 6 lidí ze 100, které potkáš.

Doporučeno
Stonewallské nepokoje: Noc, kdy queer lidé vytáhli do boje za svá práva Stonewallské nepokoje: Noc, kdy queer lidé vytáhli do boje za svá práva 10. srpna 2019 18:31

Česko a Slovensko se tak řadí k zemím jako Bulharsko, Ukrajina či Rusko, kde je dokonce homosexualita často ještě i dnes stíhána. Země v této negativní kategorii navíc ani ekonomikou, soudnictvím, mírou korupce či jinými faktory nepatří právě mezi státy, ze kterých bychom si mohli brát pozitivní příklad.

Domů
Sdílet
Diskuse