Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. prosince 2019 19:28
Čas čtení 0:00
Tímea Krauszová

Slovenka žádá 450 tisíc eur jako odškodné za smrt svého 20letého syna. Z jeho usmrcení obvinili dva lékaře

NEWS SLOVENSKO
Uložit Uložené

Podle její právničky by měla být výše náhrady jakýmsi mementem pro slovenské nemocnice.

Filip (†20) zemřel v nemocnici ve slovenském Bardejově před více než třemi lety. Jeho matka se pochopitelně se ztrátou stále vyrovnává, bojuje i o rekordní odškodné. Podle její právničky by měla být výška náhrady jakýmsi mementem pro slovenské nemocnice. O tragickém případě informuje TV Markíza.

V nemocnici udělali chybu

Filip si stěžoval na bolesti břicha. V Bardejově si opakovaně prošel kolonoskopií, ale jeho zdravotní stav se stále zhoršoval. Lékaři měli podezření na Crohnovu chorobu (nemoc, která způsobuje zánět tenkého a tlustého střeva a tvoří se při ní bolestivé vředy). Převezli ho proto do Košic, kde mu vyoperovali celé tlusté střevo. Po více než měsíci však zemřel.

Doporučeno
Policie obvinila nemocnici a 3 zdravotníky kvůli chlapci, který po operaci mandlí krvácel a upadl do kómatu Policie obvinila nemocnici a 3 zdravotníky kvůli chlapci, který po operaci mandlí krvácel a upadl do kómatu 5. září 2019 12:36

Úřad pro dohled nad zdravotní péčí zjistil, že při léčbě došlo k chybám. Lékaři nedělali vyšetření včas, Filipovy bolesti pouze tišili pomocí analgetik a opiátů. Případ proto vyšetřuje i policie, z přečinu usmrcení jsou obviněni dva lékaři. Matka zesnulého chlapce, paní Fedorčáková, je však přesvědčena, že smrt jejího syna mají na svědomí více lidé.

Rekordní odškodné

Jako odškodné požaduje 450 tisíc eur. Podle informací TV Markíza soudkyně předběžně s návrhem na odškodné souhlasí, ale chce ještě přehodnotit jeho výšku. Na dalších jednáních bude vyslýchat lékaře a znalce.

Soudní proces je náročný zejména pro Filipovu matku, která si musela znovu poslechnout, co všechno si chlapec musel protrpět. „Nedá se s tím žít, to už nikdy nebude dobré,“ říká v reportáži se slzami v očích. Je zároveň přesvědčena, že lékaři mu ublížili při koloskopii a roztrhli mu střevo. Na následky zranění zemřel. „Musela bych být vrahem na to, abych to pochopila. Neumím jinak pochopit, co se tam dělo,“ řekla na margo toho, že lékaři se nesnažili včas zjistit příčinu, proč se zdravotní stav jejího syna stále zhoršuje.

Doporučeno
Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? 22. března 2024 14:00

Právník, který zastupuje nemocnici, tvrdí, že nedošlo k žádným chybám, protože prý neexistují přesné předpisy, jak by měly v takových případech lékaři postupovat.

Domů
Sdílet
Diskuse