Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. prosince 2019 16:34
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Takto ve středu vypadalo místo tragického neštěstí v Prešově, kde explodoval plyn: Panelák je skoro celý srovnán se zemí

NEWS
Uložit Uložené

V nejbližších dnech se bude rozhodovat o tom, zda obyvatelům bytovky, v níž explodoval plyn, postaví nový panelák na stejném místě.

Dnešním dnem v Prešově ukončili demoliční práce zaměstnanci české firmy, která se ochotně nabídla a panelák zasažený explozí plynu a následným několikahodinovým požárem rozebrala za symbolické jedno euro. Po doporučení statiků se nakonec kompetentní rozhodli srovnat celý bytový dům se zemí.

Na dnešních fotografiích máme možnost vidět, jak zůstalo pohromadě jen několik spodních pater. V nejbližších dnech přijdou na místo prešovské firmy, které budou postupně vyvážet suť a rozpadlé panely a rozeberou i nejspodnější část paneláku.

Doporučeno
Prešovský panelák zničený výbuchem dnes definitivně celý zbourají. Megabagr ho srovná se zemí Prešovský panelák zničený výbuchem dnes definitivně celý zbourají. Megabagr ho srovná se zemí 18. prosince 2019 9:09

Ve hře je nová bytovka na stejném místě

I když už město Prešov informovalo, jakým způsobem chce přerozdělit peníze z transparentního účtu, ve hře je podle Korzáru i alternativa, že by mohli obyvatelé Mukačevské 7 dostat nový činžovní dům, který by pro ně postavili na stejném místě. O této možnosti však musí rozhodnout samotní vlastníci bytů, což se zatím nestalo. Mnozí se shodují, že z emočního hlediska je pro ně traumatizující vrátit se na stejné místo.

Na veřejném účtu je v současnosti více než 3,4 milionu eur od solidárních Slováků, dalších 800 tisíc shromáždila JOJ přes SMS příspěvky. Zatím poslanci Prešova rozhodli o tom, že budou peníze rozděleny na základě rozlohy zničených bytů. Část peněz dostanou obyvatelé už nyní, 6 měsíců jim město z účtu bude platit po 500 eurech a dostanou i jednorázový příspěvek 10 tisíc eur.

Zpět
Sdílet
Diskuse