Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. února 2020 14:27
Čas čtení 1:02
Vojtěch Vanda

Lék, který vyvíjel Čech, zabírá na koronavirus

NEWS ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Lék byl původně vyvinutý proti Ebole.

Česká chemie slaví úspěch. Americká firma Gilead Sciences, která se podílela už i na vývinu léku proti Ebole, poskytla k testovací léčbě látku remdesivir. Tato látka, na které pracovala skupina pod vedením víceprezidenta firmy pocházejícího z České republiky, Tomáše Cihláře, podle posledních informací zabrala na koronavirus jednomu pacientovi z Ameriky.

Informaci přinesly Lidovky.cz s odkazem na facebookový post vedoucího oddělení Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR Jana Konvalinky.

Doporučeno
Čína postavila nemocnici pro lidi s koronavirem za 10 dní. Časosběrné video zachycuje průběh stavby Čína postavila nemocnici pro lidi s koronavirem za 10 dní. Časosběrné video zachycuje průběh stavby 2. února 2020 17:03

Ve výjimečných případech, jak píší Novinky.cz s odkazem na The Wall Street Journal, je povoleno testovat nové látky na lidech, což bylo právě nyní, kvůli boji s koronavirem, povoleno společnosti Gilead Sciences. 

Podle veškerých informací látka zabrala u pětatřicetiletého muže ze státu Washington na severozápadě USA. Pacient byl prvním potvrzeným případem nakažení koronavirem v Americe, nakazil se při svém pobytu v epicentru nemoci ve Wu-chanu.

V návaznosti na tuto událost sdílel v neděli Jan Konvalinka na svůj facebookový profil článek The Wall Street Jounal s doplňujícím popiskem. Zmínil v něm, že dosud neschválený preparát remdesivir, vyvinutý před několika lety týmem vedeným Tomášem Cihlářem, jež byl mimo jiné žák chemika Antonína Holého, se měl testovat jako potenciální lék proti Ebole.

„Epidemie Eboly skončila dřív, než mohla být látka řádně otestována, ale mezitím se ukázalo, že je účinná i vůči řadě dalších RNA virů včetně koronaviru SARS a jeho příbuzného MERS.
Zdá se, že remdesivir byl zatím úspěšně vyzkoušen u jednoho amerického pacienta," vysvětluje příspěvek.

Doporučeno
Čína sužovaná koronavirem má za sebou nejsmrtelnější den. Infikováno je už 20 635 lidí, zemřelo jich 427 Čína sužovaná koronavirem má za sebou nejsmrtelnější den. Infikováno je už 20 635 lidí, zemřelo jich 427 4. února 2020 10:24

Novinky dále doplňují, že nová látka pomohla u muže snížit teplotu a zmírnit veškeré další příznaky. Nicméně nebyla zatím schválena pro užívání lidmi. Do dnešního dne je přes 20 tisíc lidí nakažených koronavirem, 427 lidí nemoci podlehlo.

Domů
Sdílet
Diskuse