Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. března 2020 9:44
Čas čtení 0:37
Antonín Havlík

ČVUT vyrobilo pro lékaře speciální respirátory. Ochrání je při kontaktu s nakaženými

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

ČVUT vytvořilo speciální celoobličejové masky pro lékaře.

České vysoké učení technické v Praze vyvinulo speciální celoobličejové respirátory, které pomohou lékařům v nemocnicích. Masky vytvořilo ve spolupráci se skupinou Covid19cz (která se podílí i na dalších projektech pomáhajících ve věci koronaviru) a na designu se podíleli David Miklas, Martin Hřeben, Robin Fišer a Pavel Koníř. Škola to oznámila na svých stránkách.

Respirátory jsou sestaveny z potápěčských masek, součástí konstrukce je vojenský filtr P3R. Prototypy otestovali ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Právě tam se ověřila jeho funkčnost, která je lepší než v případě FFP3 respirátorů – podle školy je filtrace jejich ochranné masky 99,999 % a vyšší a dokonce je lze používat opakovaně. 

Doporučeno
Zahraniční studenti na kolejích ČZU ignorovali zákaz a pořádali party bez roušek. Nakazili se mezi sebou koronavirem Zahraniční studenti na kolejích ČZU ignorovali zákaz a pořádali party bez roušek. Nakazili se mezi sebou koronavirem 20. března 2020 20:05

Škola chce vyrobit v první vlně 2200 masek s denní kapacitou asi 400 kusů. Čeká se na dodávku 10 tisíc masek od prodejce sportovního zboží Decathlon. 

„Poděkování patří také společnostem Decathlon, Sportisimo, které darovaly několik kusů masek k vytvoření prototypu a následně nám za zvýhodněných podmínek prodaly veškeré masky, které měly ve skladu. Dále děkuji panu Josefu Průšovi, který na 3D tiskárně tiskne redukce,” uvedl rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Domů
Sdílet
Diskuse