Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. dubna 2020 17:48
Čas čtení 1:33
Vojtěch Vanda

Miliardáři tváří krizi přichází o část svého jmění. Jsou mezi nimi i Babiš a Kellner

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Magazín Forbes zveřejnil nový žebříček nejbohatších lidí světa. Ukázalo se, že koronavirus jejich penězům dvakrát nesvědčí.

Koronavirus boháčům nesvědčí. Vyplynulo to z nového žebříčku nejbohatších lidí světa, který zveřejňuje Forbes. Z toho nejnovějšího je zřejmé, že prakticky polovina z 2095 lidí, jejichž odhadované jmění je více než jedna miliarda dolarů, zchudla. V naší kotlině se ztráty týkaly nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, premiéra Andreje Babiše a zakladatele firmy Avast Pavla Baudiše.

Doporučeno
V Nizozemsku extra opatření proti viru nejsou, říká fotbalista Michal Sadílek. Když jdu s rouškou, lidé se usmívají (Rozhovor) V Nizozemsku extra opatření proti viru nejsou, říká fotbalista Michal Sadílek. Když jdu s rouškou, lidé se usmívají (Rozhovor) 6. dubna 2020 14:31

Počet lidí disponující jměním větším než jedna miliarda amerických dolarů, se zúžil o 58. Důvodem je samozřejmě koronavirová epidemie a s ní spojený celosvětový propad burzy. Celkové jmění všech nejbohatších lidí je letos odhadováno na 8 bilionů dolarů, což je o 700 miliard dolarů méně než loni. 

Nejbohatším člověkem na světě zůstal Jeff Bezos, který je zakladatelem firmy Amazon. Přestože se musel v rozvodovém řízení s bývalou manželkou MacKenzie Bezos vzdát 36 miliard dolarů v její prospěch, stále se svými 113 miliardami žebříčku vládne. V závěsu za ním se umístil zakladatel Microsoftu Bill Gates a třetí je rodina Bernarda Arnaulta, jež poprvé v historii odsunula z první trojky Warrena Buffetta. Nejbohatší ženou v žebříčku je majitelka Walmartu Alice Walton.

Doporučeno
Forbes zveřejnil žebříček nejbohatších Čechů. Na špici jsou Petr Kellner, Andrej Babiš a Karel Komárek Forbes zveřejnil žebříček nejbohatších Čechů. Na špici jsou Petr Kellner, Andrej Babiš a Karel Komárek 5. října 2018 10:08

V Česku jsme v žebříčku nejbohatších lidí také zaznamenali nějaký pohyb. Nicméně i přes meziroční pokles 600 milionů dolarů mu stále vládne Petr Kellner. Největší ztráty zaznamenal u poskytovatele spotřebitelských půjček Home Credit, jehož největší rozšíření je v Číně. Na druhém místě se umístil realitní magnát Radovan Vítek, a top trojku uzavřel poprvé v historii nejmladší dolarový miliardář v Česku Daniel Křetinský.

Seznam českých dolarových miliardářů podle magazínu Forbes (březen 2020)

Jméno a příjmení, pořadí v ČR Původ majetku Majetek v miliardách USD Pořadí ve světě
1. Petr Kellner Finance, telekomunikace, reality 14,9 68
2. Radovan Vítek Reality 4,0 451
3. Daniel Křetinský Energetika 3,4 565
4. Andrej Babiš Potraviny, zemědělství, chemie 3,2 616
5. Karel Komárek Loterie 3,1 648
6. Pavel Tykač Energetika 1,4 1513
7. Pavel Baudiš IT 1,2 1730
8. Marek Dospiva Investice 1,1 1851

Z čehož plyne, že poprvé v historii není v prvních třech nejbohatších lidech České republiky beneficient svěřeneckých fondů Agrofert a premiér Andrej Babiš, který si meziročně pohoršil o 300 milionů dolarů. Na pátém místě zůstal i letos Karel Komárek známý vlastněním loterijní skupiny Sazka Group následovaný energetickým magnátem Pavlem Tykačem.

Doporučeno
Prodej alkoholu v Česku stoupl kvůli nouzovému stavu o třetinu Prodej alkoholu v Česku stoupl kvůli nouzovému stavu o třetinu 7. dubna 2020 15:19

Sedmé místo patří po nepovedeném začátku roku Pavlu Baudišovi, který i přes malý pokles jmění nejspíš spokojen není. Místo toho, aby jeho majetek přesáhl dvou miliard dolarů, musí počítat dvousetmilionovou ztrátu. Na vině je skandál se sdílením uživatelských dat Avastu, jehož je spoluzakladatelem, a následný propad ceny akcií kvůli pandemii. Žebříček českých dolarových miliardářů uzavírá investor Marek Dospiva, který zbohatl o 100 milionů dolarů.

Domů
Sdílet
Diskuse