Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. července 2020 16:34
Čas čtení 0:43
Daniel Mikolášik

Vědci z Oxfordu jsou blízko vakcíny proti koronaviru. Velká Británie už objednala 100 milionů dávek

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Pokusů při testování vakcíny se zúčastnilo 1 077 lidí, u kterých se po očkování v těle vytvořily protilátky a bílé krvinky, které dokáží bojovat proti onemocnění Covid-19.

Vědci z Univerzity v Oxfordu vyvinuli vakcínu proti koronaviru, která se jeví jako bezpečná a má posilovat imunitní systém. Jak informuje BBC, testování v rámci pokusů v laboratořích se zúčastnilo 1 077 lidí, u nichž se projevilo, že po očkování se v jejich těle vytvořily protilátky a bílé krvinky, které dokáží bojovat proti onemocnění Covid-19.

Spojené království již objednalo 100 milionů dávek této vakcíny, která nese název ChAdOx1 nCoV-19. Ta se vyrábí z geneticky upraveného viru, který u šimpanzů způsobuje nachlazení. Vakcína připomíná koronavirus, avšak imunitní systém se dokáže naučit, jak na virus zaútočit.

Ačkoli vědci tvrdí, že protilátka je bezpečná, dodávají, že může způsobit i vedlejší účinky. Ani u jedné testované osoby sice nedošlo k žádným nebezpečným nežádoucím účinkům, avšak u 70 % z nich se později projevila horečka nebo bolest hlavy.

Vědci tvrdí, že by se tomu dalo předejít pomocí paracetamolu – léčivé látky s analgetickými a antipyretickými účinky. „Ještě stále je třeba udělat hodně práce, abychom mohli stoprocentně potvrdit, že naše vakcína dokáže porazit pandemii Covid-19, ale první výsledky jsou velmi slibné,“ uvedla pro BBC profesorka Sarah Gilbert z Univerzity v Oxfordu.

Vedci z Oxfordu vynašli vakcínu proti koronavírusu.
Zdroj: Ilustračná foto: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse