Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. září 2020 14:22
Čas čtení 0:42
Tereza Šnajdrová

Hygiena nestíhá nápor, do karantény tě nově pošle SMS

NEWS ADAM VOJTĚCH KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Hygienické stanice jsou vzhledem k počtu nově nakažených koronavirem pod stále větším náporem. Nově tedy testované bude informovat laboratoř pomocí SMS.

V posledních dnech se ukazuje, že Česká republika na narůstající počet nakažených není připravena tak, jak bylo původně avizováno. Hygienické stanice nestíhají a někteří pacienti na své výsledky čekali i více než týden. Ministerstvo zdravotnictví proto od čtvrtka zavádí nové pravidlo ohledně kontaktování osob podstupujících test na koronavir. O výsledku bude od čtvrtka obyvatele Česka informovat laboratoř, a to pomocí SMS či e-mailu.

Doporučeno
Rekordní přírůstek nakažených v Česku. Za úterý přibylo 1 677 případů Rekordní přírůstek nakažených v Česku. Za úterý přibylo 1 677 případů 16. září 2020 6:40

Elektronická cesta sdělování pozitivního výsledku urychlí předání informace mezi laboratoří a pacientem. Pacient díky tomu bude rychleji vědět, jak na tom je, a bude moci přizpůsobit své chování nutným pravidlům, aby nenakazil svou rodinu, blízké či kolegy v práci. Zpráva s výsledkem bude obsahovat také potřebné instrukce,“ popsal situaci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Mnoho nakažených bohužel není informováno o tom, jak se zachovat v případě pozitivního nálezu. I to by se nově mělo změnit a spolu s výsledkem testovaný obdrží také informace o tom, jak dále postupovat a o povinnosti dodržet izolaci. Sebetrasování, o kterém se začalo mluvit již před několika dny, by se mělo spustit od příštího týdne a bude dalším krokem k uvolnění kapacit hygienických stanic.

Domů
Sdílet
Diskuse