Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. září 2020 14:08
Čas čtení 0:43
Daniel Mikolášik

U pobřeží Austrálie uvízlo téměř 500 velryb. Více než polovina z nich už zahynula

NEWS
Uložit Uložené

Podle záchranářů se buď vydaly nesprávným směrem, nebo pronásledovaly svou kořist až do mělčin

Na pobřeží australského ostrovního státu Tasmánie se od pondělí hromadí uvízlé velryby. Aktuálně je jich už téměř 500 a stále přibývají další. Místní záchranáři tvrdí, že přibližně 380 z nich už zahynulo. Podle nich se buď vydaly nesprávným směrem, nebo pronásledovaly svou kořist až do mělčin.

Jak informuje BBC, mluvíme o dosud největším uvíznutí velryb v dějinách Austrálie. Jde o velryby z rodu Globicephala, vědci se aktuálně snaží zachránit přeživší. Ve středu se jim podařilo zachránit již 50, aktuálně se snaží vyprostit dalších 30. Tasmánské úřady potvrdily, že záchrannou akci povedou, dokud budou uvízlé velryby žít.

Na pobreží Tasmánie uviazlo takmer 500 veľrýb, väčšina z nich zahynula
Zdroj: TASR/AP

Záchranné akce začaly už v úterý, konkrétně ve třech lokalitách odlehlé zátoky Macquarie Harbour nedaleko města Strahan na západě Tasmánie. Další objevili pomocí helikoptéry. „Při pohledu shora vypadaly, že jsou ve stavu, který se nedal sloučit s jejich záchranou. Většina z nich vypadala, že nežije,“ uvedl manažer správy tasmánských národních parků Nic Deka.

Pri pobreží Austrálie uviazlo takmer 500 veľrýb. Vyše polovica z nich už zahynula
Zdroj: TASR/AP

Přesná příčina a důvody, proč velryby uvíznou na pláži, nejsou známy. Část vědců říká, že se jim naruší orientace a zabloudí, případně pronásledují kořist. Jiné výzkumy uvádějí, že velryby jsou vystrašené ze silných sonarů ponorek.

Pri pobreží Austrálie uviazlo takmer 500 veľrýb. Vyše polovica z nich už zahynula
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse