Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. října 2020 14:59
Čas čtení 1:29
Tereza Šnajdrová

Vývoj epidemie v Česku: Uvolňování nečekejte, možná přijde zpřísnění, znělo v pátek na tiskové konferenci

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

V pátek odpoledne se uskutečnila tisková konference Jana Blatného, na které spoluobčany informoval o vývoji epidemie koronaviru.

Situace ohledně koronaviru v České republice se vůbec nevyvíjí dobře. Jen za včerejší den se nově nakazilo přes 13 tisíc osob a 6 604 pozitivně testovaných muselo být hospitalizováno. Ve čtvrtek také došlo ke změně na ministerstvu zdravotnictví, kdy Romana Prymulu nahradil primář dětské hematologie z Fakultní nemocnice v Brně Jan Blatný, který hned v pátek po obědě vystoupil na tiskové konferenci týkající se dalšího vývoje epidemie.

Doporučeno
Nový ministr zdravotnictví neví, jak funguje reprodukční číslo R Nový ministr zdravotnictví neví, jak funguje reprodukční číslo R 30. října 2020 13:07

Jako první na tiskové konferenci vystoupil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek, který upozornil na fakt, že k uvolňování přijatých opatření ještě hodně dlouho nedojde„V tuto chvíli nám narůstají počty hospitalizací, nenaplňují se optimistické scénáře. Hrozí nákaza seniorní populace v opravdu velkém počtu,“ okomentoval vývoj pandemie a uvedl, že naopak hrozí jejich zpřísnění.

Jeho slova pak potvrdil také ministr zdravotnictví, který však ve včerejším rozhovoru pro Právo naopak uvedl, že nová opatření zatím nemá v plánu přijímat. Tyto výroky se sice nevylučují, ale ani neshodují. Přitom zlepšení komunikace je jeden z cílů, které si Blatný vytyčil. „To, co se děje, je začátek snižování. Prosím, ne snižování. Začátek snižování. Když bude pokračovat, budeme mít vyhráno. Zatím vyhráno nemáme,“ doplnil.

Doporučeno
Pokud data neukáží jinak, opatření se podle Blatného zpřísňovat nebudou Pokud data neukáží jinak, opatření se podle Blatného zpřísňovat nebudou 30. října 2020 11:38

I když reprodukční číslo R klesá, Česko ještě nemá vyhráno. Podle Duška je nyní důležité ulevit nemocnicím. „Musíme za každou cenu zmenšit tlak na nemocniční systém, aby nebyl v křeči,“ a následně vyjádřil obavy ohledně nedostatku zdravotnického personálu. „Máme nakažených 7300 sester a více než 3000 nakažených lékařů. A to je také trend, který může limitovat dostupnost lékařské péče.“

K lůžkové kapacitě se pak vyjádřil vedoucí Dispečinku intenzivní péče při ministerstvu zdravotnictví Vladimír Černý. „Lůžková kapacita ČR jako celek se zdá alespoň z pohledu zadávaných dat jako dostačující. Jsou pochopitelně rozdíly v jednotlivých krajích,“ a pokračoval: „Podle údajů VZP je kapacita lůžkového systému v ČR necelých padesát tisíc lůžek. Systém se teď chystá na navýšení asi šest tisíc lůžek s možností podávání kyslíků a asi o 1500 lůžek typu intenzivní péče s možností plicní podpory.“

Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný také několikrát zopakoval, že bude dbát na využívání přesných dat v boji s epidemií koronaviru a na transparentnost všech přijatých opatření. To podle něj bude důležité především při budoucím uvolňování. „Je to jeden z domácích úkolu pro odborníky. Zkusme ty parametry přesně definovat, ne podle toho, že je nějaký den a proto rozvolníme to nebo ono,“ řekl na páteční tiskové konferenci.

Domů
Sdílet
Diskuse