Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. prosince 2020 14:33
Čas čtení 6:47
Daniel Mikolášik

Trans youtuber Majlo: Každý chce vědět, co mám mezi nohama. Pochybuji, že by se na tak osobní otázky ptali i lidé na ulici

Trans youtuber Majlo: Každý chce vědět, co mám mezi nohama. Pochybuji, že by se na tak osobní otázky ptali i lidé na ulici
Zdroj: Majlo (archív) – autor: Philip Polak
REFRESHER
Uložit Uložené

To, že se cítím jako chlapec, jsem mámě nedokázal říct do očí. Bál jsem se její reakce, tak jsem jí to napsal na papír a odešel, říká v rozhovoru Majlo, slovenský transgender youtuber.

Mariánu Moussovi je 19 let, pochází z Prahy a narodil se jako dívka. Na internetu je však známý spíše pod pseudonymem Majlo. Už v dětství začínal pociťovat, že se neztotožňuje se svým pohlavím a cítí se spíše jako chlapec. Aktuálně stále prochází tranzicí, čeká ho ještě hormonální léčba a několik chirurgických zákroků.

Majlo je také první a pravděpodobně jediný známý slovenský trans youtuber, který o svém životě mluví veřejně a hrdě. „Někteří lidé se na mě dívají, jako bych nebyl ani člověk. A to jen proto, že jsem trans a oni to nechápou. Myslí si, že se mě nyní mohou zeptat na cokoliv, co je napadne a neberou při tom ohled na city,“ prozrazuje o neslušných otázkách diváků.

S Majlem jsme si v rozhovoru povídali otevřeně o jeho prvním kontaktu s transsexualitou, coming outu, tranzícii, jeho youtubovém kanálu, ale i o Slaytiiine a jeho vlivu na LGBTQ komunitu.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak vypadal jeho coming out
  • Zda je těžké najít si přítelkyni jako trans chlapec
  • Co si myslí o výstředním a často neslušném chování Slaytiiiny a zda tím nedělá špatné jméno LGBTQ komunitě
  • Jaké osobní otázky, na které se ho často ptají, nesnáší
  • Zda se ještě někdy mýlí a mluví o sobě jako o ženě
  • Jaké zákroky a operace se chystá podstoupit
transMajlo
Zdroj: Majlo (archív)

Je nějaký rozdíl mezi identitou muže a identitou transgender muže?

Myslím, že ne. Rozdíl je pouze ve fyzické podobě.

Nevadí ti, že tě lidé vnímají jako trans chlapce a ne zkrátka jako chlapce?

Vadí mi to do určité míry. Ale musím se s tím smířit, protože o tom i veřejně vyprávím a proto mě tak budou lidé i vnímat. Nicméně, právě proto, že o tom nahlas mluvím, tak tím chci lidem ukázat, že jsem úplně obyčejný kluk jako leckterý jiný. A to i přesto, že jsem trans.

Doporučeno
Slaytiiina: Nejradši bych měl 3 kluky a 2 holky. Známí muži z showbyznysu se jako heterosexuálové tváří jen na veřejnosti Slaytiiina: Nejradši bych měl 3 kluky a 2 holky. Známí muži z showbyznysu se jako heterosexuálové tváří jen na veřejnosti 6. prosince 2020 14:21

 
První uvědomování si, že se cítíš jako jiné pohlaví přišlo už v dětství. Kdy jsi však poprvé zjistil, že existuje něco jako transsexualita?

Mohlo mi být tak 11 let, když jsem v televizi viděl nějaký dokument o transsexualitě. Tehdy jsem si ještě neuvědomoval, že to může být i o mně. Řekl jsem si, že to musí být těžké, žít takový život, ale že je zajímavé, že i takoví lidé existují. O pár let později, když mi bylo 14, jsem se nad tím začal více zamýšlet a sbírat o tom informace. Chtěl jsem si ostříhat vlasy a začít nosit chlapecké oblečení.

Kdo byl první člověk, kterému ses otevřeně přiznal k transsexualitě?

Moje nejlepší kamarádka, se kterou se znám už asi 7 let, a ona mě v tom i nejvíce podporovala.

Mamce jsem to, že se cítím jako chlapec, nedokázal říct do očí. Bál jsem se její reakce, tak jsem jí to napsal na papír a odešel.

Jak na to tehdy reagovala?

Nejprve to úplně nechápala, musel jsem jí to vysvětlit. Řekla mi, že při mně bude stát ať se děje cokoliv.
 
Jak pokračoval tvůj coming out před rodinou, blízkými, kamarády nebo ve školním prostředí?

Řekl jsem to mamce a pak i dalším členům rodiny. Mamce jsem to však nedokázal říct do očí. Bál jsem se jí reakce, tak jsem jí to napsal na papír a odešel. Na základní škole jsem to řekl jen pár kamarádkám na konci devátého ročníku a potom následně na střední škole jsem to hned třetí den napsal do třídní skupiny, že se cítím jako chlapec.

Většina reakcí byla překvapivě pozitivní. Co se rodiny týče, tam trvalo jistý čas, než si na to všichni zvykli a přijali to, protože přece jen jde o velkou věc. A ve škole s tím byli všichni spolužáci v pohodě. A pokud s tím i měli problém, tak mi to nedali nijak najevo.

Doporučeno
Striptér Henrik: Když tančím na rozlučce se svobodou, je běžné, že mi opilá nevěsta po vystoupení navrhne sex (Rozhovor) Striptér Henrik: Když tančím na rozlučce se svobodou, je běžné, že mi opilá nevěsta po vystoupení navrhne sex (Rozhovor) 29. listopadu 2020 12:30

 
Setkal ses s někým v tvém okolí, kdo to neakceptoval a stále tě vnímal jako děvče?

Někteří učitelé to úplně neakceptovali. A ze začátku i někteří členové rodiny, ale momentálně už ve svém okolí nemám nikoho takového. Všichni mě už oslovují mužským rodem, akorát prarodiče se ještě někdy spletou.

transMajlo
Zdroj: Majlo (archív)

A tobě osobně se někdy stane, že se spleteš a mluvíš v ženském rodě? Přece jen jsi byl na to odmalička zvyklý.

Už ne, mýlil jsem se jen první měsíce na začátku. A také mi bylo divné o sobě mluvit v mužském rodě před někým, kdo mě stále bral jako dívku. Už se mi to ale nestává. Je mi to přirozenější a i příjemnější mluvit v mužském rodě.

Reakce lidí na to, když se dozví, že jsem byl někdy dívka jsou různé. Mnozí říkají, že to nevěděli a ani by to o mně neřekli. A někteří se mě zas hned na začátku zeptají, proč mám takový jemný hlas. 

Je těžké najít si přítelkyni jako trans chlapec?

Nemyslím si, že je to v dnešní době těžké. Já osobně jsem se nesetkal s tím, že by mě dívka odmítla jen proto, že jsem trans.

 
Jak se seznamuješ? Je nějaká appka jen pro trans lidi?

Nevím, jestli je nějaká aplikace, já preferuji seznamování se v reálném světě.

Doporučeno
Ezra Švagr: Jsem demisexuál, nebinární, ale v poslední době se trochu kloním i k identitě trans muže (Rozhovor) Ezra Švagr: Jsem demisexuál, nebinární, ale v poslední době se trochu kloním i k identitě trans muže (Rozhovor) 4. února 2021 12:00


Je na Slovensku dost žen, které jsou otevřené vztahu s transgender chlapcem?

Já jsem měl zatím jen jednu přítelkyni, tak to nedokážu zcela zhodnotit, ale já se nijak netajím tím, že jsem trans, čili to holky vědí dopředu. Ale myslím si, že na Slovensku je už dost liberálních žen a také mužů, kteří jsou otevření vztahu i s trans lidmi.


Přiznám se, poprvé když jsem tě začal registrovat, ani by mě nenapadlo, že jsi byl někdy dívka. Jak lidi reagují, když jim prozradíš, že jsi byl někdy děvče?

Různě. Také mnozí říkají, že to nevěděli a ani by to do mě neřekli. A někteří se mě zas hned na začátku zeptají, proč mám takový jemný hlas.

 
Podstoupil jsi už nějaké zákroky nebo operace?

Zatím ne, ale příští rok s tím chci už začít. Jako první chci podstoupit hormonální léčbu, a tedy aplikování testosteronu a potom i chirurgické odstranění prsou.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 92553 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co si myslí o výstředním chování jeho bývalé přítelkyně a známé influencerky
  • Jaké pohlaví má uvedeno v občanském průkazu
  • Jak to funguje na Slovensku s úřední změnou pohlaví a jména
  • Proč se nebojí vedlejších účinků hormonální léčby
  • Proč je změna ženy na muže levnější a jednodušší, než změna muže na ženu
  • Zda má v plánu i změnu genitálií
  • Kolik mu vydělává youtubový kanál
Domů
Sdílet
Diskuse