Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. dubna 2021 9:30
Čas čtení 4:57
Tereza Šnajdrová

V patnácti jí řekli, že je pro modeling moc „tlustá.“ Dnes česká modelka Jana Plesníková pracuje po celém světě (Rozhovor)

V patnácti jí řekli, že je pro modeling moc „tlustá.“ Dnes česká modelka Jana Plesníková pracuje po celém světě (Rozhovor)
Zdroj: se souhlasem Jany Plesníkové
REFRESHER
Uložit Uložené

Plus size modeling je v Česku stále považován za tabu. Své o tom ví modelka Jana Plesníková, která fotila pro Dolce & Gabbana.

Jana Plesníková o práci modelky poprvé projevila zájem, když ji bylo pouhých patnáct let. Tehdy si ale vyslechla, že je pro tento průmysl moc tlustá, což pošramotilo její sebevědomí a dlouhou dobu dělala vše pro to, aby splnila něčí představu ideálu krásy. Před čtyřmi lety do modelingu vstoupila jako plus size modelka, která nyní cestuje po celém světě a dokonce fotila kampaň pro Etam či Dolce & Gabbana.

Doporučeno
Modelka Barbora Fialová: Práci u Gucciho jsem si vydřela, bylo to jako nějaká reality show (Rozhovor) Modelka Barbora Fialová: Práci u Gucciho jsem si vydřela, bylo to jako nějaká reality show (Rozhovor) 26. září 2020 9:48

Modeling je většinou spojován s vyhublými modelkami a ty jsi zářným příkladem, že i s normální postavou lze uspět. Kdy ses začala modelingu věnovat?

Teď v lednu to byly čtyři roky.

Nechtěla jsem mít nálepku plus size modelky, ale slovo dalo slovo, a nakonec jsem do toho šla.

Byla jsi nascoutována, nebo se tvoje kariéra rozjela po veřejném castingu?

Byla jsem nascoutována a musím říct, že to byla docela náhoda. Jedna známá měla dělat hostesku na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary, ale na poslední chvíli si to rozmyslela a já jsem za to vzala za ní, jako záskok. Při rozdělování úkolů na místě mě pak poslali do Elle Beauty Lounge, kde jsem se potkala s bývalou scoutkou z mojí agentury, která se mě zeptala, zda jsem někdy přemýšlela o tom stát se modelkou a já jsem jí říkala, že mě to vždy lákalo, ale bohužel na to nejsem dost hubená. Nechtěla jsem mít nálepku plus size modelky, ale slovo dalo slovo, a nakonec jsem do toho šla. 

Jana Plesníková
Zdroj: se souhlasem Jany Plesníkové

Takže sis už v minulosti pohrávala s myšlenkou, že bys chtěla být modelkou?

Je to tak, když mi bylo 14 či 15 let, tak jsem s mamkou byla v místním obchodním centru, kde zrovna probíhal otevřený casting Elite Model Look a někdo z agentury mě oslovil, zda se nechci přihlásit. Ale neměla jsem správné míry, takže mi bylo řečeno, že bych měla zkusit zhubnout, což se mi nepovedlo. Tehdy jsem vlastně ani nevěděla, jak hubnout, jak správně jíst a asi rok jsem se pokoušela shodit nějaká kila, ale moc se mi nedařilo.

V té době byly všechny modelky hubené, což jsem věděla, ale kvůli tomu, co mi řekli, jsem si připadala ještě víc tlustá, než si připadám nyní, a to jsem měla asi o 7 kilogramů méně.

Jaké to je, když patnáctiletá holka slyší, že musí zhubnout, že nesplňuje něčí představy ideálu krásy?

Strašně mě to trápilo. V té době byly všechny modelky hubené, což jsem věděla, ale kvůli tomu, co mi řekli, jsem si připadala ještě víc tlustá, než si připadám nyní, a to jsem měla asi o 7 kilogramů méně. Tehdy jsem se opravdu cítila tlustá, ale teď už se tak necítím.

Jak se ti podařilo přesvědčit se v hlavě o tom, že ve skutečnosti opravdu nejsi tlustá?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 96790 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse