Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
14. ledna 2021 8:30
Čas čtení 3:27
Katarína Danková

Přelomový rok 2020. Modelkou roku se stala plus-size kráska Paloma Elsesser. Jak se dostala na výsluní?

Přelomový rok 2020. Modelkou roku se stala plus-size kráska Paloma Elsesser. Jak se dostala na výsluní?
Zdroj: unsplash.com/Flaunter
MÓDA MÓDA
Uložit Uložené

Ocenění Model of the Year Awards katapultovalo na vrchol některá známá, ale i méně známá jména ve světě modelingu. Největším pokrokem je přijetí plus-size modelek nejen modelingovým průmyslem, ale i světem samotným.

Už podvacáté uděluje zahraniční platforma models.com ocenění Model/ka roku za zásluhy v módním průmyslu. V zastoupení 250 voličů reprezentujících široký rozsah těch největších profesionálů ve své branži, od vlasových a make-up artistů, stylistů až po designéry, fotografy či budoucí módní talenty.

Rok 2020 ale patřil změnám i pokrokům. Svět modelingu se otevřel ženám s plnějšími křivkami. I proto toto prestižní ocenění získala Paloma Elsesser, která okouzlila porotu a celý svět plus size modelingu. Za zády nechala Bellu Hadid, Kendall Jenner, Irinu Shayk, Abby Champion a další.

Doporučeno
Měla jsem pocit, že tu pro mě není žádná budoucnost, že je to konec, říká Tereza s bipolární poruchou (Rozhovor) Měla jsem pocit, že tu pro mě není žádná budoucnost, že je to konec, říká Tereza s bipolární poruchou (Rozhovor) 14. ledna 2021 14:17
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa paloma elsesser (@palomija)

Kdo je Paloma Elsesser?

26letou modelku objevila na Instagram před více než 5 lety make-up umělkyně Pat McGrath a od té doby mění svět modelingu k nepoznání. Její exotický zjev je výsledkem kombinace africko-latinskoamericko-evropské kultury a díky svým křivkám reprezentuje zástupy žen.

Dřina v módním průmyslu se Palomě vyplatila, a i díky ní se posílila nová kategorie krásy v modelingu: plus size models. S jmény jako Denise Bidot, Alessandra Garcia, Christina Mendez, Lorna Litz, Rosie Mercado či Ashley Graham dává i obdařenějším ženám po celém světě naději splnit si své sny v dosavadním světě plném dokonalých těl.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa paloma elsesser (@palomija)

Po make-up modelingu se Palomě začaly hrnout spolupráce. Rihannina Fenty Beauty a následně prohlídka Savage x Fenty ve spodním prádle, focení odvážné kampaně pro Glossier či kampaň značky 7 For All Mankind, která si plus size modelku přizvala z důvodu rozšíření konfekčních velikostí.

Doporučeno
Top 15 triček s krátkým rukávem na jaro a léto. Trendy jsou minimalismus i výrazné grafiky Top 15 triček s krátkým rukávem na jaro a léto. Trendy jsou minimalismus i výrazné grafiky 23. dubna 2024 16:30

Její nejnovější úspěch zdobí lednovou obálku amerického vydání Vogue, na kterou je hrdá a jíž se se slzami v očích pochlubila i své rodině. Cover story obálky je výstižná: „Jak Paloma Elsesser mění módní svět k lepšímu.“

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa paloma elsesser (@palomija)

Jak Paloma Elsesser mění módní svět k lepšímu 

Už od malička měla Paloma největší podporu doma. Její spirituálně založení rodiče ji ve všem podporovali a učili ji mít se ráda takovou, jakou je a respektovat jakoukoliv vizuální jinakost. Největší problém však měla sama se sebou, ve své hlavě. Nedokázala se přijmout a i když vždy měla kolem sebe dobré přátele, cítila se osaměle.

„Jak čas plynul, neměla jsem pocit, že bych měla rovnocennou skupinu, která by se dokázala zcela ztotožnit se všemi odstíny mé identity. Teď, když jsem starší, se mohu spojit s tolika dívkami, které pracují v mém průmyslu,“ vysvětlila své tehdejší obavy pro platformu MyDomaine. I díky tomu se modelce dařilo překonat negativní myšlenky o své tělesné schránce a plně se věnovat modelingu.

Paloma Elsesser je hlasem všech žen, které se necítí sebevědomé či krásné. Svou odvahou bourá mýty o tom, že větší ženy nemohou být se sebou spokojené a vypadat hezky. Společnost poslední roky dozrávala v otázkách konfekčních velikostí či rozmanitosti kultur v modelingu. „Ženy každé pleti jsou nyní v pozici, aby se ozvaly. Velké magazíny a firmy mají společenskou odpovědnost. (...) Je tolik žen různé pleti a různých velikostí, které jsou schopné hlasu,“ pro Glamour dodala plus-size modelka zasažená touto problematikou osobně.

Doporučeno
Byla jsem na design weeku v Miláně. Ikea připravila párty bludiště a čeští tvůrci uchvátili sklem Byla jsem na design weeku v Miláně. Ikea připravila párty bludiště a čeští tvůrci uchvátili sklem 22. dubna 2024 16:00

Talentovaná a ambiciózní Paloma se ale chce posunout dál. Nejnovější fanoušky překvapila tím, že se chce podílet na vytváření módy pro plus-size ženy. Nedostatek odvahy, stylovosti a rozmanitosti oblečení totiž nutí křivky skrývat za šaty s áčkovým střihem.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa paloma elsesser (@palomija)

Větší konfekční velikosti nemají moc na výběr při oblékání. Odkázány jsou na fast fashion, která jim nabízí jen určitý typ střihu a stylu. A přesně to chce modelka změnit. Svou tvrdou prací si zasloužila respekt několika módních umělců, a to chce využít k tvorbě oděvů pro ženy její velikosti. Pro GQ přiznala: „Rada bych vytvořila něco, co umožní lidem účastnit se světa, který jim byl odepřen. Šaty a styl jsou mocná zbraň, jakou se ve světě identifikuji. (...) Chci, aby zde byla skutečně autentická a aktivní empatie. Módní průmysl jí potřebuje obrovskou dávku.“

V záři reflektorů, kamer a fotoaparátů nezapomíná na své předsevzetí, proč to dělá. Pomocí modelingu učí ženy po celé zeměkouli neskrývat se za oversize svetry, ale přijmout sama sebe a tím následně přetvářet i svět. Palomina vášeň není modeling, ale to co se jím dá dosáhnout.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa paloma elsesser (@palomija)

Svou osobností okouzlila i kreativního ředitele značky Coach Stuarta Vevers, který pro Vogue na modelčinu adresu prozradil: „Naštěstí se (do modelingu) vrátila myšlenka, že model by měl vyjádřit svou osobnost, teplo a smysl pro vnitřní krásu – tedy typ vzhledu, který vás zaujme natolik, že přestanete scrollovat. (...) Je to velmi upřímná osoba. Je to něco, co okamžitě pocítíte.“

Doporučeno
Móda REFRESHER: Sleduj, co nosí během prvních jarních dnů Češky a Slovenky. Hitem jsou široké džíny, boxy mikiny i vzorovaná saka Móda REFRESHER: Sleduj, co nosí během prvních jarních dnů Češky a Slovenky. Hitem jsou široké džíny, boxy mikiny i vzorovaná saka 16. dubna 2024 14:00

Plnit sen prostřednictvím modelingu bylo hlavně na začátku Palominy kariéry náročné. Na prvotních foceních si uvědomila, že se nesmí nechat zaprodat jako mnohokrát najaté obličeje na různé kampaně. Se značkami proto začala spolupracovat a stala se jejich partnerkou, přičemž se nebála vyjadřovat, co cítí, skrze své konto na sociální síti.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa paloma elsesser (@palomija)

Plus-size modelka Paloma Elsesser i po šesti letech od přijetí do modelingového světa bojuje se svými stíny minulosti. Přesto zůstává optimistická a v rozhovoru pro magazín GQ neztrácí naději, že budoucnost módního průmyslu ještě více otevře své brány všem lidem. „Přemýšlela jsem nad ideou (módní) utopie. Ne nad její vizuální stránkou, ale nad její pocitovou stránkou.“

Kromě ceny modelka roku známe i její oceněné kolegy. Za modely toto ocenění získal Alton Mason. Platforma models.com ocenila i zásluhy těch, kteří dokázali pozitivně ovlivnit chování lidí po celém světě. Oceněna v kategorii Social Mover byla Adesuwa Aighewi. Za vycházející hvězdy byli označení Jill Kortleve a Ottawa Kwami. Cena za celoživotní úspěchy v oblasti módy byla poprvé předána za loni Naomi Campbell, která je na módní scéně bezmála 35 let.

Doporučeno
Modelka Barbora Fialová: Práci u Gucciho jsem si vydřela, bylo to jako nějaká reality show (Rozhovor) Modelka Barbora Fialová: Práci u Gucciho jsem si vydřela, bylo to jako nějaká reality show (Rozhovor) 26. září 2020 9:48
Domů
Sdílet
Diskuse